Напрежение в Спешна помощ в София. Медиците протестираха снощи заради несправедливо, според тях, разпределение на увеличението на заплатите. Оказва се, че то ще е много по-високо за хората, които работят в администрацията, и по-малко за тези, които работят на терен, тоест лекарите и сестрите, съобщава Нова телевизия

От документ, с който Нова разполага, става ясно, че средното увеличение за административните длъжности е 16,2%. С най-много се вдига заплатата на „завеждащия архиво-хранилището" - 35,4%. А като сума най-голямото увеличение е 300 лева - получават го експертът по безопасни условия на труда и главният юрисконсулт.

Наказали 9 спешни лекари, позволили си да не карат пациенти до най-близката болница

За сравнение при медицинския персонал средното увеличение на заплатите е 9,2%, лекарите с две специалности ще получават 7% по-високи заплати.

Освен от заплащането си, медиците от Спешна помощ се оплакват още от вербална агресия на работното си място, от лошо отношение на ръководството към тях. Освен това получавали постоянни наказания, което още повече намалявало възнагражденията им.

От своя страна шефът на столичната спешна помощ Георги Гелев обясни, че повишението на заплатите за тази година е с 10 на сто. От начало на мандата на настоящото управление и настоящия екип на министерството пък сборно повишението за центъра е 42 на сто. Преди две години заплатите в спешната помощ били 600-700 лева, а в момента начинаещ лекар в Центъра започва с 1260 лева, а след година заплатата му става 1370 лева. Лекар с една специалност взема 1480 лева, лекар с две специалности - 1500 лева, а завеждащият - 1680 лева основна заплата.

В центъра работят 942 човека. Хората в администрацията също са висшисти като лекарите, но последните спасяват човешки живот, така че разликата в заплатата е огромна в абсолютна стойност, каза Гелев. Парите за бонуси са от незаетите щатни бройки, които всеки месец се начисляват на работещите. По повод обвиненията за вербална агресия Гелев каза, че те не отговарят на истината и дори отбеляза, че „граничат с художествената измислица".

Източник: Нова телевизия