/ ThinkStock/Getty Images
Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на къща в с. Кладница, в района на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”.

Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 метра.
 
 
Спасителна акция на малко мече в с. Кладница

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20.00 часа в частен двор на необитаема къща в с. Кладница, в района на „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”. Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 метра. Служители на ДЛС следят положението, тъй като то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

Публикувахте от Горите в Югозападна България в Вторник, 21 май 2019 г.

Проведе се спасителна акция, тъй като то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си.

И през декември майка с малко мече бяха заснети в района на Държавно ловно стопанство /ДЛС/ "Витошко-Студена", в непосредствена близост до с. Кладница.

Кметът на пернишкото село определи като нехарактерно появяването на мече за втори път в рамките на няколко месеца в района на населено място. Животинчето избрало двор в близост до река Кладнишка, като в съседство имало и други къщи.

Три мечета бяха пуснати на свобода в парк „Централен Балкан“

Районът попада в северната част на Кладница и е населен, но в момента собствениците не са били в къщата, обясни кметът Васил Мирчев. След връщането на мечето в гората, досега не се е появявало отново, твърди той.

Вероятно сравнително хладното време обърква мечките, смята кметът.

Село Кладница се намира на 1000 м надморска височина в южните склонове на Витоша.
 
 
БТА