/ НП
Трите малки мечета, намерени през април 2018 г. в района на язовир Доспат, бяха освободени вчера в Национален парк „Централен Балкан“.

Проведената за първи път в България подобна акция осъществи екип от Министерството на околната среда и водите, Организацията за защита на животните „Четири лапи“ и експерти от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“.

Освободиха мече, уловило се в бракониерска примка

 Новият дом на мечетата е резерватна територия, предварително избрана от служители на Парковата дирекция и експерт от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН като най-подходяща за повторното връщане на мечета в природата - гориста, охранявана, далеч от населени места.

190-килограмов мечок обикаля дебрите на „Централен Балкан“
   
Мечетата прекараха близо година в Спасителния център „Арктурос“ в Северна Гърция, където по специална програма за реадаптация са приучени да оцеляват в дивата природа. Според специалистите от гръцка и българска страна животните вече са на възраст и с размери, подходящи за връщане в природна среда. Наречени са Радостина, Митко и Йонас. Поставени са им нашийници с GPS устройство.

Това ще позволи да се проследява тяхното движение, да се отчита доколко успешно е връщането им към самостоятелен естествен начин на живот и при необходимост - осигурява възможност за реакция от страна на парковата дирекция.

Популацията на мечките в „Централен Балкан“ е стабилна