Мартеница - кандидат за Гинес украсява паметника на хан Аспарух в Добрич.

Амулетът за здраве и късмет е кауза на Младежката организация на Българския червен кръст в Добрич и е изработен от ръцете на много майстори - деца и възрастни.

"Разпъваме обредната украса в мемориалния комплекс от призори, но има още макари с изпредени бели и червени конци", каза областният координатор на младите червенокръстци, единадесетокласничката Александра Дралчева.

Програма на Община Добрич за 3 март

По думите й, когато мартеницата-гигант бъде изцяло опъната, нотариус ще удостовери с протокол колко километра точно е дълга. В изработването на мартенския символ са вложили сръчност доброволци от пет общини в областта - двайсет детски градини, училища, обитателите на домовете за възрастни хора в селата Ведрина и Полковник Савово и други.

"Плетем от началото на февруари, докато чрез нашите баби не преоткрихме вретеното, с което усукването на конците става много по-бързо", поясни Александра. По думите й, след празниците мартеницата ще бъде обявена на търг, а със събраните средства БЧК ще финансира кампании за подпомагане на хора в нужда в областта.

Геодезистът инженер Венцислав Николов вече замерва огромния правоъгълник пред паметника, очертан с бели и червени конци. При измерването на мартеницата ще бъдат направени снимки, които заедно с удостоверението от нотариуса и показанията на свидетели ще бъдат изпратени в централата на "Гинес", добавиха организаторите.
БТА