Веселин Марешки и Валери Симеонов
Веселин Марешки и Валери Симеонов / БГНЕС
Господ е дал устата на глупака да яде, не да приказва, отвърна лидерът на НФСБ
Нови висоти в политическия дебат достигна днес българският парламент. Монотонното четене на доклада по Закона за държавния бюджет на страната за 2020 година изненадващо бе прекъснато от лидера на „Воля“ Веселин Марешки, който в декларация от името на парламентарната група прочете от трибуната целия текст от „Приказка за стълбата“ на Христо Смирненски.

Това е едно от последните произведения на автора, в което той сатирично, но и поучително осмива „политическите ренегати“, които, издигнали се от „социалните низини“, са станали „принцове“.

Марешки няма да доближава трибуната в НС, Симеонов я осквернявал

Всички гледаха с недоумение четящия от трибуната Марешки, който, след като приключи с четенето, започна да цитира и друг съвременен български поет – Николай Милчев, учител и писател, превеждан на няколко езика. Чак тогава стана ясно, че това е пореден епизод от противопоставянето на лидера на „Воля“ срещу избирането на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

„Фактът, че една година, след като беше отвят от сълзи, гняв, мъка и освирквания, Валери Симеонов отново е началник в родината ни, е зле, много зле“, цитира Марешки думите на Милчев, написани в медийна публикация.

Валери Симеонов: Готов съм да се срещна с протестиращите майки (ВИДЕО)

Вчера лидерът „Воля“ изрази подкрепата на партията му за протеста на майките от инициативата „Системата ни убива“, насочен срещу избора Симеонов, а днес отправи поредната порция критики към него.

„Ако трябва да добавя от себе си – явно е, че избирането на колегата за заместник-председател на парламента е законосъобразно, но Богоугодно ли е? Морално ли е? Народът го е казал – казана дума, хвърлен камък“, заяви Марешки.

Майките на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов

Отговорът на Валери Симеонов не закъсня.

„Такива упреци от хора с обвинения в хулиганство, рекет, укриване на ДДС и данъчни измами, не могат да бъдат друго, освен комплимент“, контраатакува той от трибуната.

Лидерът на НФСБ също си послужи с народна мъдрост. „Господ е дал устата на глупака, за да яде, а не да приказва“, отговори Симеонов на нападките към него.