Веселин Марешки
Веселин Марешки / DarikNews.bg Иван Лазаров
Българският парламент не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери, смята лидерът на „Воля“
Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки изрази подкрепата на партията му за протеста на майките от инициативата „Системата ни убива“, насочен срещу избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

"Долу ръцете от Валери": Протест в защита на новия зам.-председател на НС (СНИМКИ)

Те изразяват недоволството си срещу лидера на НФСБ за втори път, след като веднъж той вече подаде оставка като вицепремиер в кабинета заради изказването му по техен адрес. Тогава Симеонов нарече майките „кресливи жени“ с „уж болни деца“ заради техните настоявания за дълбока реформа в социалната сфера.
„Имахме работна среща с представители на майките на деца с увреждания и изразихме пълна съпричастност към техните справедливи искания за това Валери Симеонов да не бъде заместник-председател на българския парламент“, обяви Марешки.

Валери Симеонов: Готов съм да се срещна с протестиращите майки (ВИДЕО)

„Българският парламент не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери. Ако толкова много си го харесват, да си го вземат обратно в Министерския съвет. Ние със сигурност ще гласуваме „за“, за да напусне Валери Симеонов българския парламент. Понеже ние сме партия на действията, аз обявявам, че докато е Валери Симеонов е заместник-председател, аз няма да се доближа до тази трибуна, осквернена с неговото присъствие“, каза още лидерът на „Воля“.

Майките на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов

Според него, ако и останалите опозиционни парламентарни групи „са искрени“ в противопоставянето си срещу избора на Симеонов, оставката му щяла да „стане факт“ до края на седмицата.

Марешки подчерта, че на срещата му с майките е обсъдена и смяната на Бисер Петков с Деница Сачева и определи това като „начин да бъдат отложени проблемите“ в социалната сфера.