/ БСП
След като участваха в избора на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание, депутатите от БСП днес се извъртяха в нарочна партийна позиция. Парламентарната група излезе с оправдание защо около 20 от нейните депутати са гласували за Симеонов.

"ПГ на „БСП за България“ държи да се спазват правилата и демократичните принципи. ПГ „Обединени патриоти“, които са получили подкрепа от част от българските граждани, имат право да излъчат свой зам.-председател на Народното събрание по силата на неговия правилник. Водени от това разбиране и като контра-теза на безцеремонното отстраняване на Валери Жаблянов от поста зам.-председател на НС, част от ПГ на „БСП за България“ подкрепи кандидатурата на ОП", обясниха се социалистите.

Валери Симеонов: Протестите срещу мен са намеса в парламентарната демокрация

След което решиха, че моралната поправка е по-важна от институционалния принцип: ​

"Този вот е институционален и не е нито индулгенция за предишни действия на Валери Симеонов, нито оценка за неговите политически и човешки качества, но нашата институционална дисциплина не може да стои над общественото мнение", посочват още в позицията си червените парламентаристи.

Майките на децата с увреждания на протест пред НС заради Валери Симеонов (СНИМКИ)

"​Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани.​ Подкрепата ни за Валери Симеонов беше ненужен акт на добра воля и грешка. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", призоваха още от ПГ на БСП.

ГЕРБ: Нинова да каже имената на олигарсите или се прави на жертва

Извинението им дойде след протеста на майките на деца с увреждания, които пък поискаха по-рано днес оставката на всички 106 депутати, гласували за Симеонов.