/ БГНЕС
От партията напомниха на протестиращите срещу Валери Симеонов, че спазват парламентарна практика
ГЕРБ призова Корнелия Нинова да обяви имената на бизнесмените и олигарсите, за които по-рано днес в парламента тя обвини, че заедно с Бойко Борисов се опитвали "да овладеят нейната партия".

Лидерски двубой в НС: Борисов и Нинова в сблъсък за самолети, Шенген и оставки


Ако продължи да мълчи, от управляващата партия ще решат, че соцводачката се прави на жертва в навечерието на партийните избори за лидер на БСП напролет.

"Нинова трябва да посочи имената и фирмите, за които говори", настоя депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, а съпартиецът му Делян Добрев заяви:

"Важно е да разберем дали има такива бизнесмени, олигарси, или не". Той допусна, че по-скоро залага на своята версия, а именно, че "Нинова се прави на жертва, защото традиционно за БСП лошите са бизнесмените".

"Каква е целта да мълчи? Настояваме, като се каже "А", да се каже и "Я", допълни Добрев.

"Ако я е страх да ги назове, поне да каже - млади ли са, стари ли са", продължи да я подканя той.

Покрай призива за това истината да излезе наяве, Делян Добрев съобщи, че самият той я търси докрай и другата седмица е първото заседание по делото, заведено за клевета срещу Елена Йончева.

От ГЕРБ коментираха и възродения протест на майките на деца с увреждания срещу избора на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

Майките на децата с увреждания на протест пред НС заради Валери Симеонов (СНИМКИ)

С уговорката, че не му става адвокат, Ненков беше категоричен, че "това е нормална парламентарна практика", имайки предвид правото на всяка парламентарна група да има своя заместник-председател на НС.

Депутатът от ГЕРБ припомни, че лидерът на НФСБ е платил своята висока цена заради неуместните реплики към майките преди година, подал е оставка като вицепремиер, но е част от управляващото мнозинство и ГЕРБ го подкрепя за поста, на който има право.

А извъртането на 360 градуса на соцдепутатите, 20 от които гласуваха за избирането му за зам.-председател на Народното събрание,  а после се отрекоха, от ГЕРБ коментираха, че е желание на левите да се харесат на протестиращите, които сутринта пред парламента поискаха оставките на всички 106 народни представители, гласували за Валери Симеонов.

"Уважаваме тяхното мнение, но е хубаво да се спазват парламентарните практики - нали затова те са практики", добави още депутатът от управляващата партия в реплика към протестиращите майки.