/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов и соцлидерката Корнелия Нинова най-сетне се срещнаха на парламентарната трибуна, след като последният опит да се видят очи в очи за директен сблъсък, се провали. Двамата се разминаха на парламентарния контрол на 11 октомври, когато Борисов откри отсечка от "Хемус", а Нинова също липсваше от пленарната зала. И тогава, и днес въпросът на соцлидерката беше за Шенген. Питането обаче прерасна в директна схватка между двамата лидери на ГЕРБ и БСП по всякакви въпроси.

Минути преди Борисов да се качи на парламентарната трибуна, соцводачката му устрои посрещане с остра декларация от името на БСП. В нея тя атакува управлението за кризата с водата в Перник, за проблемите в здравеопазването, болничните и го заяде за пътуването му до Загреб с правителствения самолет. За финал му поиска оставката накуп с кабинета. Борисов пък й припомни, че тя е излъгала 1 милион избиратели, като не си е подала оставката след евроизборите, както е обещала.

Народно събрание Бойко Борисов Корнелия Нинова
БГНЕС

Борисов най-напред поздрави Нинова за „поредното добро представяне на изборите“. „Мисля, че демокрацията добре е определила кой да управлява страната. Не мога да приема вашата оценка. Интересува ме оценката на хората“, заяви той.

Стрелите между двамата прелетяха най-напред от самолетите. 

"Колко коледни добавки за пенсионери струва полетът с държавния самолет за партийното мероприятие на ЕНП в Загреб?", атакува Корнелия Нинова.

"А колко заплати или пенсии струва президентът Румен Радев да отиде до Китай с правителствения самолет?", репликира Бойко Борисов.

„Себастиян Курц в момента не е никакъв, той не е канцлер на Австрия. Канцлерът на Германия беше с правителствен самолет, премиерът на Гърция беше с правителствен самолет, а ние щяхме да се пребием с този "Фалкон" и беше свободен само "Еърбъса", изригна Борисов. "Това е абсолютно ненужен самолет и е платен от правителство на БСП. Нали затова са купували от вашата партия тези самолети. Всички държави в Европа го правят. То пести време, пътуват делегации, върши се работа. Щяхме да се пребием с "Фалкона", но нека припомня, че този ненужен самолет, беше закупен по времето на вашето управление. Два такива самолета. Единия едвам успяхме да го върнем. За да ви покажа колко сте дребнава, да ви направя една декларация за заменките?!“, отвърна Борисов. И отрече твърдението на Нинова, че самолетът бил 150-местен.

"Не е 150-местен, 80-местен е, от нискотарифна комапния е поръчан тогава, за да се вземат някакви комисиони", добави Борисов.

Все пак лидерката на БСП си призна, че не подминава постижението на Мария Габриел, която стана първи зам.-председател на ЕНП, а само говори за разхода на държавен самолет за партийни цели. "Не се дразним, когато българи заемат високи постове. Това е признание за България".

Народно събрание Бойко Борисов Корнелия Нинова
БГНЕС

След като Борисов за пореден път отсече, че няма и няма да има никакво предложение за рязането на първия ден от болничните, след като сложиха точката на спора с мирис на държавен керосин, разправията премина за кратко през територията на това чие правителство какви заменки е правило, двамата лидери на най-големите родни партии се сдъвкаха и на чисто партийна вълна.

"Не можете да ми оспорвате правото ми да искам оставката, както на правителството и вашата, защото аз не говоря в лично качество, а от името на 1 млн. българи", обърна се лидерката на БСП към председателя на ГЕРБ.

"А вие излъгахте тоя един милион избиратели и казахте - "няма да подам оставка". В къщата на обесения въжето не бива много да се размахва", напомни Борисов на соцлидерката.


Каракачанов: Ако Нинова е премиер, ще се качи ли на влака до Загреб?

"Не излъгах 1 милион избиратели. Излъгах вас и няколко бизнесмени в България, които искаха да ме отстранят като председател на партията. Искате ли да ви кажа с кого и как разговаряхте, за да ме смените от поста председател на БСП? Искате ли да ви кажа колко пари хвърлихте в този процес? Излъгах не българските граждани, гласували за БСП, а вас, уважаеми, излъгахме и няколко бизнесмени, които си знаят в какви разговори участваха за овладяването на БСП. Останахте излъгани. Съжалявам, няма да овладеете БСП в скоро време", закани се Нинова.

Все пак лидерката на БСП си призна, че не подминава постижението на Мария Габриел, която стана първи зам.-председател на ЕНП, а само говори за разхода на държавен самолет за партийни цели. "Не се дразним, когато българи заемат високи постове. Това е признание за България".

На финала на диалога между двамата се оказа, че темата на актуалния въпрос на Нинова - за приемането ни в Шенген, остана най-малко коментирана. Соцлидерката попита: "На 5 юни 2019 г. вие приехте външния министър на Холандия - моля да информирате и нас, и българската общественост, какво ви каза той, каква е причината да не ни приемат в Шенген", попита Нинова и напомни, че Борисов е казвал неведнъж, че от ниската земя не ни искат в Шенгенското пространство по егоистични подбуди.

Борисов гласува за Мария Габриел за зам.-председател на ЕНП (СНИМКИ)

"Който където излезе на някаква трибунка започва да казва, че ни подкрепя за Шенген и това много ме ядосва. И казвам - абе, аз отдавна съм в Шенген, стига сте ни бърборили, че ни подкрепяте за Шенген", реагира премиерът.  И допълни, че всичко необходимо за членството ни от наша страна е направено, а България пази най-добре външната граница на ЕС.