М. Константинов: Виждаме пълна неадекватност на политическата класа
М. Константинов: Виждаме пълна неадекватност на политическата класа / снимка: Sofia Photo Agency, архив
М. Константинов: Виждаме пълна неадекватност на политическата класа
67813
М. Константинов: Виждаме пълна неадекватност на политическата класа
  • М. Константинов: Виждаме пълна неадекватност на политическата класа

Студентският протест е силен апел към управляващите и опозицията да решават проблемите на държавата, а не да я движат към хаос. Това коментира в интервю за Дарик проф. Михаил Константинов. Той предупреди, че не трябва да се допуска напрежението да ескалира, защото дори едно непремерено действие в подобна обстановка можело да взриви всичко.

В същото време проф. Константинов се обърна към студентите да бъдат разумни в исканията, защото няма как да има избори тази година. Изходът, според него, е най-големите партии ГЕРБ и БСП да влязат в разговор и да договорят дневния ред на обществото.

„Този студентски протест е силен апел към управляващи и опозиция да вземат нещата в свои ръце, а не да допускат страната да се срине в хаос, накъдето отиваме. В момента виждаме пълна неадекватност, за пореден път, на българската политическа класа. Нито управляващите действат адекватно, нито има свястна опозиция. Студентите буквално това казват: Оправете нещата! От друга страна, искам да кажа на нашите студенти, няма как да има избори тази година", подчерта проф. Константинов.

По думите му е срамно в България децата да поставят въпросите, които възрастните трябва да решат: „И за това е моят апел към политиците - да забравят егото си, да се дръпнат малко назад някои възлови фигури като Борисов и Станишев, които пречат на процеса на правилно управление на държавата. Освен това е крайно време едно младо поколение, истински младо, да поеме властта в големите български партии. Не трябва да се допуска нещата да ескалират, защото много лесно можем да стигнем до точка, от която е трудно връщането, ако изобщо е възможно. При такива напрегнати ситуации е възможно един нещастен случай, едно непреднамерено действие, дори случайно, да взриви абсолютно всичко. Напрежението трябва да спадне".

„Група хора решихме да останем в тази държава. Не искам хората, които ме управляват, да се държат по този малоумен начин - това го правят и управляващи, и опозиция. Начинът е малоумен", категоричен бе проф. Михаил Константинов.