/ БГНЕС
ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД излезе с официална позиция по темата за данъците, които плаща.

„В отговор на продължаващия политически натиск ръководството на „Лукойл” отговорно заявява, че изпълнява всички свои задължения към бюджета на България и заплаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове. Общата сума на данъците, платени в хазната за 2022 г., възлиза на близо 685 млн. лв., от които 90 млн. са корпоративен данък и временна солидарна вноска. За деветте месеца на настоящата година Дружеството е изплатило близо 647 млн. лева, от които 153 млн. лева авансово изплатени корпоративен данък и временна солидарна вноска”, заявяват от дружеството, предава NOVA.

ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД може би е единственият икономически оператор в Република България, който със специален закон се облага с 55% данък печалба (корпоративен данък и временна солидарна вноска). А заявленията пред медиите за допълнително дължим данък от 1 млрд. лева са направо абсурдни. Първо, разликата между котировките на Brent и Urals отдавна не са 30$/барел и към днешна дата е 6-7$/барел и, второ, - в изпълнение на задълженията си, произтичащи от 6-я пакет санкции, Дружеството от 2023 г. планово преминава към преработка на неруски нефтове”, допълват оттам.

Синдикатите в „Лукойл” на извънредно заседание заради предложението за отпадане на дерогацията

В позицията се казва още, че „внушенията, че „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД нарушава европейския регламент, като изнася нефтопродукти, произведени от руски нефт за страни от ЕС, категорично не отговарят на истината и това може да бъде потвърдено от Агенция „Митници“. Също толкова необосновани и неверни са твърденията, че дружеството участва в корупционни схеми с политици и държавни чиновници”.

Ръководството на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД настоява да бъдат прекратени всички несъстоятелни и безпочвени обвинения и клевети, и заявява, че ще използва правото си да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни и законни средства.
NOVA