Министър-председателят Николай Денков ще заведе дело срещу хората, които говорят за "хранилката на Лукойл". Това обяви самият той на брифинг пред журналисти.

"По отношение на приказки за хранилки и други доста по-конкретни обвинения, отговорът е ясен - завеждам дело срещу хората, които твърдят такива неща. Това вече съм го решил", категоричен бе той.

Добрев: На хранилката на „Лукойл” има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри

Денков заяви, че в последните няколко дни е чул приписани думи, които не е казвал и припомни. "Това, което съм казал е, че "Лукойл" са поели ангажимент до края на годината да платят всички данъци, които се полагат, съгласно нашето законодателство и да не се опитват да ги отлагат", добави премиерът. 

На въпрос пред кого "Лукойл" всъщност са декларирали, че ще си платят данъците, Денков обясни: "След предишните дискусии, с които беше взето решение за съкращаване срока на дерогацията до октомври 2024 г., "Лукойл" изпратиха едно съобщение, че биха могли да използват една възможност за признаване на разходи при усъвършенстване, модернизиране на рафинерията. Това е причината аз да помоля моя началник на кабинета да се обади в "Лукойл" да ги попита те действително ли смятат да действат по този начин", заяви премиерът.

По думите му хора, които са заложили законови текстове, които не са приложени досега, се опитват да скрият този проблем с обвинения към правителството, че не е събрало данъци, които по същество няма как да бъдат събрани на базата на съществуващите закони.

Според Денков всяка една ескалация създава риск от прекратяване на дерогацията, което означава рафинерията да остане без нефт, тъй като няма как да се осигури такъв за кратки срокове. "Всичко това ще доведе до проблеми за българските граждани, ще се повишат цените и "Лукойл" може да ползва всякакви такива заплахи, за да създаде проблеми на България, добави той. 

По думите му именно за това на базата на докладите и на министерствата, и на службите, беше подготвен този график, при който поетапно се премахва руският нефт, така че да има време да се осигурят дългосрочни договори и запас в рафинерията и да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България, заяви Денков.

Премиерът засегна и други актуални теми, по време на брифинга.

България беше класирана на първо място по напредъка, свързан с върховенството на закона, обяви Денков.

"Разбира се, за хората, които през последните месеци подготвихме проектите и обсъждахме с парламентарните групи за промени в законите, свързани с развитието на правосъдната система - това не е изненада", допълни той.

По думите му усилието, положено през последните месеци, е започнало да дава резултати. "Първият резултат беше премахването на механизма за наблюдение на България. Това е вторият, който получава такава международна оценка", допълни Денков.

Той заяви, че има много позитивна подкрепа и оценка през последните дни от Европейската комисия и по думите му резултатите вече започват да получават международен отзвук.

"Това, което веднага искам да кажа е, че все още България е на 59-о място от 142 страни, предпоследна в ЕС, така че тези успехи изобщо не трябва да ни успокояват. Ние ще работим така, както сме заложили в нашата управленска програма" категоричен бе той.

По темата за Шенген, Денков заяви, че не може да се очаква за един ден да се промени на 180 градуса решението на Австрия, но трябва да се работи упорито и системно, за да може всички да бъдат убедени, че правилното решение е България и Румъния да са вътре в зоната Шенген.

"Това, което успяхме да направим е на всички срещи и в парламента на Австрия и в срещата с канцлер и в срещите с австрийския бизнес - ясно да изясним нашите аргументи и срещу тях нямаше никакви възражения", допълни Денков. Той припомни, че канцлера е заявил, че той няма никакви политически претенции или някакви други, по отношение на Румъния и България.

"Той има проблем със затворените граници, на които има проверки между Австрия и съседните страни", добави премиерът. По думите му разговорът продължава.

По отношение на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй премиерът обяви, че по същество започва процеса, по който се структурира компанията, която ще осъществи строителството. Срокът е до 2033 година. По отношение на 8-и блок е необходимо да се направи оценка на въздействието на околната среда, но отнема време.

Като отговор на думите на президента Румен Радев, който заяви, че АЕЦ-ът ще се изгражда "на тъмно, Денков заяви "Не виждам какво тъмно има в решението на НС, което е взето през януари"

По думите му няма нищо, което да е скрито, по отношение на договорите, които са публично подписани. "Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината", допълни той.