Бившата говорителка на кабинета "Петков" Лена Бориславова се отказва от мястото си в Народното събрание. Това става ясно от нейна публикация във Фейсбук.

Първи отказ от депутатско място в новия парламент

"Няма да бъда депутат в 49-ото Народното събрание. На мое място ще влезе изключителният специалист в сферата на националната сигурност, моят колега от листата на ПП в 24-и МИР Петър Петров. Благодаря още веднъж на всички за доверието. Вярвам, че София заслужава прозрачно и европейско управление и ще работя заедно с всички вас, за да постигнем тази цел", пише Бориславова."Вчера Изпълнителният съвет на Продължаваме Промяната взе решение, че успоредно с работата в НС, другата важна задача пред нас са местните избори – именно заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности. И вярвам, че тази задача е също толкова важна за всички, които ме подкрепиха на 2 април. Затова я приемам с признателност и с цялата й отговорност", посочва още Бориславова.

Припомняме, че Централната избирателна комисия (ЦИК) вече обяви имената на новите 240 депутати, които влизат в 49-ото Народно събрание. В следващия парламент ще има представители на шест партии и коалиции - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Възраждане, ДПС, БСП и ИТН.

Слави Трифонов се отказа от депутатското си място

Не закъсняха и коментарите за решението на Бориславова. Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев определи случилото се като "пореден потрес от правната посредственост на Лена Бориславова". По неговите тя е подала заявление в ЦИК, с отказ да бъде народен представител, след законовия срок предвиден в ИК и въпреки Конституцията.

"Лена, никой не е над закона, макар да Ви е навик да нарушавате основния закон. Списъкът с избраните народни представители е обнародван в Държавен вестник и Вие сте избрана, считано от датата на провеждането на изборите, тоест 2 април“, написа Георгиев в социалната мрежа.

Той припомни, че ако Лена Бориславова не желае да бъде народен представител, тогава трябва да подаде оставка пред Народното събрание, което да я гласува. Това е според член 72, ал.1 от Конституцията. „Така че, утре в 10 часа, дали с Киро, или с Миро, трябва да пристигнете в НС за полагане на клетва и подаване на оставка. Щастлив вторник!“, пожела Георгиев.