/ БТА
Българският лекарски съюз поиска незабавно извинение от страна на служебния премиер Стефан Янев. Повод за това са негови думи, изказани по време на парламентарния блиц контрол.

"Войните са много, но в тази за здравето, войниците носят друг тип униформи и дават друг тип клетва. Хипократовата клетва изисква готовност за саможертва" е изказването на Янев, което възмути съсловието в бели престилки.

Янев: Огласените мерки са достатъчно щадящи

"Ние, българските лекари, сме силно огорчени от Вашите думи. Моля да не бъркате армията с медицината. Никъде в Хипократовата клетва не става дума за саможертва от страна на медиците", посочват от БЛС. "В тежката битка, която водят колегите по целия свят, нито един лидер не си е позволил подобно изказване", пишат медиците в отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев, с копие до медиите.

В писмото те припомнят и казуса с допълнителното възнаграждение от 1000 лева за лекарите, които пряко контактуват с болните от COVID-19.

"По искане на Министерството на финансите бяха проведени срещи, на които ни беше заявено категорично, че пари за медиците на първа линия няма и те ще бъдат спрени. Всякакви спекулации, че инициативата за това е на БЛС не отговаря на истината", се посочва в отвореното писмо. От БЛС заявяват, че на всички срещи категорично не са се съгласявали да се намаляват парите за колегите, които работят на първа линия. Случаите, които станаха известни в публичното пространство, за неизплатени по 1000 лв., са в резултат на тълкувание на НЗОК.

Здравният министър издаде заповедта за новите противоепидемични мерки

В заключение от Управителния съвет на Българския лекарски съюз настояват за незабавно извинение от Янев. "Българските медици не заслужават такова цинично отношение особено на фона на погубени животи на наши колеги и на техните деца, които повече няма да видят своите родители", посочват медиците.