"Огласените противоепидемични мерки от Министерство на здравеопазването са достатъчно щадящи" Това каза по време на блиц контрола в парламента служебният министър-председател Стефан Янев.

Финално: Затягат COVID мерките в цялата страна

"Опитваме се да намерим правилния баланс между мерките и грижата за здравето на хората, съответно, грижата към бизнеса и учениците. В момента, последните мерки, които бяха огласени от Министерство на здравеопазването, мисля, че са достатъчно щадящи и определят редица ограничения, предимно за работа, събиране и определен тип бизнеси, които са затворени.

До голяма степен мерките на открито са доста по-либерални", заяви Янев и продължи: "В същото време механизмите, които предвиждат определена компенсация там, където съответен бизнес ще бъде принуден да работи в нови условия, са в обичайните рамки - 60/40 и 70/0. Тези средства в бюджета ги няма и зависят от актуализацията, която е в ръцете на Народното събрание".

Той коментира също така, че увеличението на пенсиите с 12% е достатъчно на този етап. "Надявам се при актуализацията на бюджета на второ четене да може да помогнем на хората да не усетят задаващото се", каза Янев.

"В края на август се установи, че запасите от "Ремдесивир" са на изчерпване, взети са мерки и много скоро този медикамент ще го има навсякъде. По подобен начин ще се реши проблема и с кислорода", зачши премиерът в Народното събрание в отговор на въпрос на народния представител Костадин Ангелов относно липсата в Търговище на медикамента и кислород в други болници.

"Хипократовата клетва на лекарите, подобно на клетвата на военните и на полицаите, предполагат и саможертва. Тези хора са готови на саможертва и говоренето за тяхното осигуряване с кислород, медикаменти и възнаграждения е важно, но не първостепенно. Не искам да говоря за 1000-те лева допълнително месечно възнаграждение за медиците и до каква степен това е свързано с актуализацията на бюджета на НЗОК", добави Стефан Янев.

По думите му с развитието на обстановката ще бъдат вземани и други мерки, консултирани с експерти.

От своя страна служебният социален министър Гълъб Донев заяви, че активната работа за задържане на децата в клас с най-голям риск от отпадане от училище трябва да продължи.

„Общата ни цел е да предотвратим отпадането на децата и учениците в риск, които в момента са 25% от всички, включени в училищното и предучилищното образование. Паралелно с това, приоритетна задача са и междуинституционалните екипи, които ще работят за повишаване на мотивацията за учене на децата“, допълни той.

Денков: Решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално

Донев обясни, че за да се постигне най-добър превантивен ефект, е било взето решение за промени в графика на дейностите по Механизма за предотвратяване на отпадането от образование.

„Междуинституционалните екипи ще започнат работа на терен още от първия учебен ден, а не както беше досега - от октомври. В тези екипи по места традиционно се включват учители, полицаи, социални работници, образователни медиатори. Целта ни е със съдействието на родителите на децата и учениците в риск да предотвратим, колкото се може от негативните последици на пандемията“, обясни той. 
БГНЕС