Лекари няма да практикуват, ако не плащат членския си внос в БЛС
Лекари няма да практикуват, ако не плащат членския си внос в БЛС / cнимкa: DarikNews

Ако лекари не заплащат членския си внос към Българския лекарски съюз (БЛС), ще бъдат изключвани от регистъра на колегията. Тази промяна в устава на организацията бе приета по време на извънредния Отчетно-изборен събор, който се проведе на 17 и 18 октомври в село Равда. Основната причина за приемането на текста е лошата събираемост на членския внос през годините, каза пред Дарик д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на БЛС в Сливен и анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински".

Лекарите, които не са плащали членския си внос повече от три месеца, ще бъдат предупреждавани с писмо. След изтичане на срока, упоменат в писмото, те ще бъдат предложени на изключване от регистъра, като за това ще бъдат информирани Районния център по здравеопазване и Районната здравноосигурителна каса. Според българското законодателство, за да практикува един лекар в България, трябва да членува в лекарския съюз. Членският внос на месец е 6 лева, за година общата сума е 72 лв. Част от парите от членски внос в Сливен се използват за следдипломно обучение на лекарите. На година сумата достига до 200 лв. 2 лева от месечния членски внос се привежда в централата на Български лекарски съюз.

На събора бе избран и председател на организацията. На мястото на д-р Божидар Нанев, който стана министър на здравеопазването, бе избран д-р Цветан Райчинов. „Той е бивш заместник-председател на съюза и е много добре запознат с проблемите на съсловието и начините за контакти с институциите," допълни д-р Бянкова.