След седмица ще стане ясно ще се строи ли в Копривщица и до каква степен. Окончателният общ устройствен план на града ще бъде гласуван от общинските съветници, съобщава NOVA. Кметът на Копривщица Генчо Герданов бе категоричен, че градът ще се запази такъв, какъвто е. Той отсече, че строителство на свободните терени в Копривщица ще може да се реализира, но при строги изисквания, а инвеститорите са добре дошли в зона извън града.

Председателят на Общинския съвет в Копривщица обясни за спорното решение

На обществено обсъждане днес граждани, архитекти, проектанти, бизнесмени и кметът умуваха върху проекта на града.

Дотук се стигна, след като общинските съветници във възрожденския град гласуваха да се премахне статутът му на архитектурно-исторически резерват. Юридически това позволяваше застрояването в Копривщица.

Президентът: Копривщица е на България!

Решението провокира вълна от недоволство, а в скандала се намесиха президентът, служебният премиер и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. И тримата настояха Копривщица да запази статута си на резерват.

Общинският съвет в Копривщица отмени спорното решение

Копривщица ще се запази такава, каквато е – това е много видно в плана”, категоричен е кметът Генчо Герданов. В града ще се строи на свободните терени, но всичко ще бъде съобразено с изисквания – строителството в Копривщица ще бъде до два етажа, а извън града нека да има каквато искат зона, каза градоначалникът. Инвеститорите са добре дошли, но в самия град ще се строи единствено и само по изисквания”, категоричен е той.

Окончателно решение за плана ще бъде взето на 27 април.
nova.bg