/ ThinkStock/Getty Images
Общинският съвет на Копривщица отмени спорното си решение от 17 март за промени в статута на града. От общо 11 души 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа.
 
В последния ден на март областният управител на София-област обяви спорното решение като „незаконосъобразно” и го върна за ново разглеждане в местния парламент в Копривщица.
 
Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?

По-рано през деня председателят на Общинския съвет на Копривщица Рашко Христов подчерта по повод спорното решение, че никога не е ставало дума за отпадане на статута на града като недвижима културна ценност, а в Общия устройствен план да се запише коректното наименование. Предприемачът Радослав Йовков уточни, че ставало въпрос да отпаднат думите "архитектурно-исторически резерват", а не статутът. Поискали сме да бъдат нанесени коректно термините, които се използват в сега действащия Закон за културното наследство, каза той. Председателят на Общинския съвет заяви, че зад решението нямало никакви скрити инвеститорски намерения.

 
Председателят на Общинския съвет в Копривщица обясни за спорното решение

Предприемачът Радослав Йовков добави още, че през седмицата положението в Копривщица е трагично и ако не се даде възможност законово градът да се развива, той ще бъде обречен.
 
Искам всички тези хора, които предизвикаха тази провокация, да дойдат в Копривщица и да помогнат, защото там туризъм се прави много трудно, отбеляза Ботьо Ботев, председател на комисията по туризъм в Копривщица. По думите му градът има проблеми с водния цикъл, канализацията и инфраструктурата.

От МРРБ заявиха, че ведомството е отворено за решаването на тези проблеми на града. На дискусията присъстваха и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство.
 
Решение 166 разпали страстите, отбелязва NOVA. Общинарите поискаха думите „архитектурен исторически резерват” да отпаднат. Замяна на думи обаче в решение 166 не е написана. Написано е желанието на общинарите за строеж на мото и ATB писта, временни буферни паркинги, нови зони за жилищно и промишлено строителство. Всички те - високи до 15 метра. Поискаха и отпадане на така наречената охранителна зона, в която сега не може да се строи.

Президентът: Копривщица е на България!

След обществената реакция и недвусмислено изразеното мнение от страна на президента Румен Радев, служебното правителство, както и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и намесата на областния управител на София се сложи край на сагата и спорното решение бе отменено.