Копривщица
Копривщица / ThinkStock/Getty Images
Председателят на Общинския съвет в Копривщица обясни за спорното решение
93149
Председателят на Общинския съвет в Копривщица обясни за спорното решение
  • Председателят на Общинския съвет в Копривщица обясни за спорното решение
Копривщица няма да бъде застоена и на входа на града няма багери. Това заяви в предаването „Денят“ по Дарик бизнесменът Радослав Йовков, който иска да инвестира в ски писти и спа център в града музей.
Председателят на общинският съвет Рашко Христов пък обвини кмета на града Генчо Герданов, че е подвел лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов в намеренията да се застроява Копривщица.

Кой иска да заличи Копривщица като архитектурен резерват?

Бизнесменът Радослав Йовков, който иска да инвестира в строителство в Копривщица, заяви, че няма намерения да се променя обликът на града: "Бих направил ски писта и спа център и бих направил и още много други неща, но само и единствено при едно условие - ако, първо, Общинският съвет с мнозинство от поне седем души, защото съм казал и това, че мен ме причисляват, че едва ли не ръководя групата на ГЕРБ, което е неистина, и те са четирима, и искам да покажа, че минимумът на минимума това да получи подкрепа би трябвало да се получи от три политически сили и това са минимум седем души. Второ, аз съм предложил, че всяко едно такова инвестиционно намерение би трябвало дори да се подложи на референдум в града, което ще покаже дали това импонира на мисленето на гражданите, дали има нужда и дали би трябвало да се направи", коментира бизнесменът.

Културното министерство: Копривщица е исторически резерват и трябва да бъде съхранен

Председателят на Общинския съвет в Копривщица Рашко Христов заяви в ефира на Дарик, че градът няма да пострада от спорното решение. "Това, което Общинският съвет има предвид във връзка с общия устройствен план, е единствено това - цялата историческа зона на града да бъде запазена и това е безпрекословно, въобще не се коментира. Това е решение за възможност да се проучат възможностите за промяна на общия устройствен план, защото той е рестриктивен, той записва една охранителна зона и не позволява на града по никакъв начин в нито една посока да се развива. Говори се евентуално да се предвидят.... Общият устройствен план е документ, който създава визията за едно населено място за тридесет години напред", каза Христов.

Президентът: Копривщица е на България!

В следващите дни ще стане ясно дали Общинският съвет ще прегласува решението си, което събуди недоволството на гражданите на Копривщица и на президента Румен Радев.