Комунистическият режим влиза в учебниците
Комунистическият режим влиза в учебниците / Sofia Photo Agency, архив

Комунистическият режим влиза в учебниците и учебните помагала и ще се изучава в училище 27 години след падането на режима. Това предвиждат промените в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, които минаха на първо четене през пленарната зала.

Сред идеите е от всички институции да бъдат премахнати надписи, паметници, символи и лозунги, които възхваляват режима. Премахнатите паметници могат да бъдат предоставени на Музея на социалистическото изкуство.

Дебатът продължи близо три часа и премина в отсъствието на председателя на парламента Цецка Цачева.

Депутати искат глоби за проповядване на комунистическа идеология

"И тук ще перефразирам Мадлен дьо Пюизие - известна френска феминитска и писателка, която казва: Мракът на вашето лицемерие е убежище за престъпленията ви. Беше внушавано, че този закон разделя нацията, беше твърдено, че по време на комунизма било създадено истинско духовно общество и хората живеели в духовен уют, били доволни от живота си... Но нямаше свобода, нямаше свобода човек да каже какво мисли. Техните дядовци и бащи псуваха Тодор Живков, но не смееха да го кажат на глас", коментира депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.

"Говори се, че българското кино е било в ренесанс. Сега ще ви прочета колко е било в ренесанс. То е било в ренесанс, само ако е отразявало правилно положително социалистическите герои. Забранен филм на комунизма е бил "Животът си тече тихо" на Бинка Желязкова. Уникална режисьорка. "Дай вода, бе, дай вода!" Тук историята е пълна с идеологеми, с измислици и неистини. Така че, моля ви, не ме прекъсвайте! Аз съм си построил моето изказване", каза от трибуната разпалено Андреев по време на дебата.

ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците

"В този смисъл партизани е можело да има в Гърция, Югославия, Франция, Белгия, СССР, а в България е шумкари! Това са били терористи, които са работили и са водили въоръжена война срещу своето собствено правителство и парите са идвали откъде? От Кремълските звезди! Това са били платени терористи, които са тормозили българския народ. Това е факт и никой не може да го отрече! Този закон има една единствена цел - екзистенциално да реши въпроса с демагогията, наречена български комуницъм", каза още депутатът от ГЕРБ Методи Андреев.