ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците
ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците / снимка: БГНЕС, архив
ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците
82939
ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците
  • ГЕРБ инициира петиция: Престъпленията на комунизма да влязат в учебниците

ГЕРБ започва петиция до образователния министър Тодор Танев с искане в часовете по история да се включат и уроци за тоталитарния режим.

Инициативата на управляващите ще бъде качена и в интернет, за да може всеки да се включи в нея. Лично Методи Андреев обиколи днес всички стаи в Народното събрание, за да агитира колегите си от другите парламентарни сили да се включат в петицията.

Децата трябвало да получат информация за престъпленията на комунизма и да ги осъдят по същия начин, по който се осъждат престъпленията на нацизма. Образователният министър Тодор Танев обясни, че подкрепя идеята на ГЕРБ. Министърът подчерта, че е отворен за разговори с депутатите по тази идея и моментът за нея е удобен, тъй като точно сега се разработват новите учебни планове за началното и средно образование.

Изключително наложително е да започне изучаване на тоталитарния режим, съобщи депутатът от ГЕРБ Методи Андреев:

"Това е петиция за изучаване на тоталитарните режими в България през 20-ти век в учебниците по история. През изминалите 25 години на преход изучаването на тоталитарните режими в България беше частично и непълно застъпено в учебните програми. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват държавата утре, да бъде моделиран с невежество и заблуди за миналото. Още повече - през 2009 г. българският парламент прие декларацията за осъждане престъпленията на комунизма и приравняването им с тези на нацизма. С коригиране на учебниците по европейска история децата ще могат да научат и да са предупредени за комунизма и неговите престъпления - по същия начин, по който са научени да осъждат нацистките престъпления".

До този момент в петицията са се подписали над 60 депутати от ГЕРБ. Следващата сряда събраните подписи ще бъдат връчени на министъра на образованието. По-късно стана ясно, че просветният министър Тодор Танев одобрява идеята на ГЕРБ, която бе формулирана днес в петиция - в училищата да се изучават тоталитарните режими от 20 век.

"Не можем да вървим в една посока, без да сме научили от какво бягаме", аргументира съгласието си Танев. Той уточни, че тоталитарните режими и сега се изучават в часовете по история в гимназиалния етап, но допусна, че сигурно не им се отделя достатъчно внимание.