В очакване на назначаването на служебния кабинет, вече се завъртяха и първите имена на евентуалния премиер и министри.

За служебен премиер се спряга името на ген. Стефан Янев - секретар по сигурност и отбрана на Президента. Янев е български офицер, бригаден генерал, служебен вицепремиер и служебен министър на отбраната в кабинета на Огнян Герджиков.

„От снощи името на Янаки Стоилов фигурира като сигурен правосъден министър. Ръководството на БСП снощи е дало съгласието си той да бъде номиниран. Днес Националния съвет с подпис ще даде това съгласие”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България” по NOVA. 

Другото спрягано име за правосъдното министерство е на Иванка Иванова - съветник на президента по правни въпроси.  

За нов министър на вътрешното министерство се завъртя името на бившия директор на Националната следствена служба – Бойко Рашков. 

Според Валерия Велева обаче това не е сигурно. 

За още едно силово министерство - това на отбраната, се спрягат две имена. Те са на бившия военен министър в Тройната коалиция Николай Цонев, както и това на Георги Панайотов – бивш началник на отдела на НАТО във външното ни министерство. 

За служебен министър на образованието отново се спряга името на Николай Денков, който заемаше този пост и в служебния кабинет „Герджиков”.

Радев: Ще направя всичко възможно по най-бързия начин да имаме служебен кабинет

Още едно от познатите имена от предишния служебен кабинет – това на Гълъб Донев, за който се очаква да оглави отново социалното министерство.

И за земеделието най-вероятно ще отговаря човек, заемал този пост в кабинета „Герджиков“ – това е Христо Бозуков.

Покана да оглави министерство на туризма е получила Стела Балтова. Това потвърди самата тя пред NOVA. Очаква се и да приеме поканата и отново да поеме служебното министерство на туризма.

„Другото интересно лице, според мен, което влиза, е името на министъра на културатапроф. Борислав Минеков. Той е един от основните в Отровното трио, но не влезе в парламента и се разграничи от Бабикян и Хаджигенов. Ето, че е приел поста да бъде министър на културата”, заяви Велева. „Минеков е много отявлен критик на правителството на Борисов, както и на Вежди Рашидов”, коментира още журналистката.

Друго име, което тя споменава, е това на гастроентеролога проф. Крум Кацаров.

„Информацията е, че е приел да бъде здравен министър”, обясни Велева.

Говори се обаче и за д-р Дечо Дечев - директор на болница „Св. Иван Рилски” в София.

Кой ще бъде служебен премиер, спрягат се три имена (ВИДЕО)

Тя каза, че двама дипломати също вече са приели да бъдат министри.

„Единият е посланикът ни в Дания Светлан Стоев, който ще бъде външен министър. За военен министър се говори, че ще бъде бившият ни посланик в ООН – Георги Панайотов. ”, каза Велева.  

По думите й проф. Христо Бозуков ще поеме земеделското министерство, а проф. Николай Денков – това на образованието. 

„Това се очаква да са имената”, каза Велева.

Тя коментира още, че задължение на бъдещото служебно правителство ще е да организира изборите и то няма как за времето, в което ще функционира, да извърши ревизия и да докаже корупция.

Според Валерия Велева ако някой очаква пълна ревизия на управлението на ГЕРБ, ще бъде излъган.

„Освен ако кабинетът не реши да покаже някакъв реваншизъм по отношение на бившите управляващи. Това няма да е най-добрият тон в тази изключително изострена ситуация в страната ни”, заяви Велева.

Според Любомир Аламанов не става въпрос за реваншизъм, а за изваждане на информация. „Има си текущи неща, които би трябвало да се виждат и да се вадят като информация”, смята Аламанов.

Според проф. Антоанета Христова има два основни проблема в момента и те са заложени преди много време.

Първият е недоверието в институциите, за което се постараха всички. На второ място – в резултат на политическото говорене има силна поляризация в обществото”, смята проф. Христова. „Хората не се харесват, не си вярват един на друг, не вярват на институциите, не вярват на проверките. Президентът не игра ролята на президент, а на страна. Ако се прояви реваншизъм, ще последва война на интерпретации. Ситуацията е много безперспективна”.
NOVA