До 15 дни Ветко и Маринела Арабаджиеви трябва да бъдат екстрадирани. Това съобщи пред NOVA зам. главният прокурор Иван Гешев.

Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани край Барселона

"В средата на месец януари изготвихме европейска заповед за разследване до испанските власти. С нея поискахме обиск и разследване на въпросния имот. Изискахме и личен обиск на лицето Георги Семерджиев и, ако в имота се намират Ветко и Маринела Арабаджиеви, да им бъдат извършени лични обиски и на тях. Имахме информация, че се укриват във Франция. Изпратихме европейска заповед за арест до компетентните власти, но там не са открити. Не е ясно колко време са се укривали в тази къща. Вероятно от напускането им от Франция. Георги Семерджиев се издирва със заповед за арест от швейцарските власти по обвинение за трафик на наркотици в особено големи размери. Затова е задържан заедно с тях", обясни Гешев.

Той допълни, че срещу Семерджиев имало опит за покушение, но към момента няма задържан за деянието.
 
Арестували Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Зам. главният прокурор информира още, че Арабаджиеви не са се съпротивлявали при задържането им. "Може би още днес ще бъде преведена европейската заповед за арест и до 15 дни може да бъдат екстрадирани. Ако няма съгласие предстои дело на две съдебни инстанции", коментира Гешев.

Съпрузите бяха обявени за издирване по света и у нас от септември м.г. През декември снимките на издирваните хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха публикувани в общия сайт на Интерпол. До преди това снимките им бяха достъпни само за служители на Интерпол. Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Според прокуратурата, Арабаджиеви се намират във Франция. При спецакция на 1 септември бяха задържани десет души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Сред тях е и Вълчо - синът на Арабаджиев.

Наказателният съд е запорирал цялото имущество на семейство Арабаджиеви

Вчера стана ясно, че обявените за издирване Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани в Испания. За тях има издадена европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване. Те са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.
 
Сутринта на 7 март Ветко и Маринела Арабаджиеви били установени в жилище, в Кабрера де Мар, в близост до Барселона. Жилището е ползвано от българския гражданин Георги Семерджиев, съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Два екипа от испанските съдебни власти са предприели действия и са влезели в имота. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, поясни още тя и уточни, че Семерджиев е задържан по искане не на българските, а на швейцарските власти.
 
Предстои българската прокуратура да преведе европейската заповед за арест на испански език и да се премине по съответния законов ред и представяне на документите на испанските власти, за да могат Арабаджиеви да бъдат екстрадирани у нас.