Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви са обявени за издирване, като за тях е издадена и европейска заповед за арест. Според прокуратурата, Арабаджиеви се намират във Франция. При спецакция, проведена в петък, бяха задържани десет души. Обвинения ще бъдат повдигнати на шестима. Сред тях е и Вълчо - синът на Арабаджиевr. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в сградата на Специализираната прокуратура.

Спецпрокуратурата влезе в офиси, намиращи се в два хотела
 
Какво е ясно към този момент?

Привлечени към наказателна отговорност са шест души, пет от тях - за участие в организирана престъпна група, а шестият към момента е с обвинение за пране на пари. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг в сградата на Специализираната прокуратура за хода на досъдебното производство, водено за данъчни престъпления и пране на пари. Вчера от прокуратурата съобщиха, че Специализираната прокуратура извършва следствени действия в офиси, намиращи се в хотел "Маринела" и в пловдивския хотел "Марица", като посочиха, че процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери чрез подправяне на данъчни документи, посочва БТА.
 
На част от петимата, привлечени като участници в организираната престъпна група, са повдигнати обвинения и за вторични престъпления - пране на пари и данъчни престъпления, поясни Гешев.

спецакция София
БГНЕС

спецакция Пловдив
БГНЕС

„Задържаните към момента с до 72 часа са участници в организираната престъпна група - две жени, основно занимаващи се с организация и счетоводство на групата, и още един човек, привлечен към наказателна отговорност за пране на пари, за една голяма част от сумата, която беше намерена в негови касети в определени банки“, каза Иван Гешев. Попитан дали Вълчо Арабаджиев е обвинен, Гешев отговори, че това е лицето, привлечено към наказателна отговорност за пране на пари, от извършени данъчни престъпления, и в момента е задържан за 72 часа.
 
„Другите трима са едно лице, което се издирва на територията на страната с общодържавно издирване; две други лица - мъж и жена, са обявени за общодържавно издирване. От вчера за тях е изготвена европейска заповед за арест, в Шенгенската информационна система са, действа се и по посока издирване от Интерпол“, допълни той. Попитан дали това са семейство Арабаджиеви, Гешев отговори, че тези двама човека са лицата, за които го питат. По данни на разследващите към момента те се намират във Франция. По думите му европейската заповед за арест към двамата е въз основа на обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления, а прането на пари към момента е за сина им.

Иван Гешев
БГНЕС

10 арестувани при спецакция в офиси в големи хотели в София и Пловдив (ВИДЕО)
 
Гешев уточни, че това са работни обвинения към момента.
 
В хода на претърсванията бяха намерени огромна суми пари - в момента над 10 млн. лева, каза Гешев. По думите му става въпрос за кеш:
 
Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера, доколкото ми е известно не се е случвало в новата история на България“, добави Иван Гешев.

По думите му през нощта се е наложило спешно съдействие от БНБ за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи, каза Гешев, който уточни, че става въпрос и за евро, и за лева, но повечето са евро. Според разследващите това не е всичко налично, а намереното до момента. Парите са открити на различни места - домове, хотели, офиси, банки.

спецакция София
БГНЕС

Последното претърсване е приключило рано сутринта и е бил иззет луксозен автопарк, като ще се разследва как са придобити автомобили, оценката на които по думите на Гешев може би грубо е между 5 и 10 млн. лева. По думите му става въпрос за 6 автомобила от луксозни марки.
 

Всички български граждани си плащат данъците, това е част от това как държавата осигурява нормален живот на гражданите си. Не можеш да забраниш на никого да е богат, това е хубаво, но като си купуваш самолети, коли и хотели, или нещо друго, си плащай данъците“, коментира Гешев.
 
Той даде пример с едно от обвиненията, което е за период февруари тази година. Фирмата, извършила според нас данъчно престъпление, е внесла 1000 лева и е спестила 600 000 лева. Т.е. само тази фирма не е внесла 600 000 лева за един месец, разследваните фирми са десетки, и внесла 1000 лева във фиска на държавата, с които тя трябва да извършва социална дейност, заяви Гешев.

спецакция София
БГНЕС

Попитан защо акцията се случва сега, Гешев каза, че са имали постъпила оперативна информация, тя е обработена по начин, по който да се запази максимална секретност. Информацията е за период от началото на настоящата година, като евентуално той може да бъде разширен.
 
Задържаните вчера за 24 часа са били 10 души, за четирима явно не са събрани достатъчно доказателства и са разпитани като свидетели, посочи Гешев.
 
Кирил Пейчинов, заместник-административен ръководител на Специализираната прокуратура, както и един от наблюдаващите досъдебното производство прокурори, даде разяснения във връзка с разследването за данъчни престъпления. По думите му търговски дружества, които извършват реална дейност, генерират ДДС за внасяне към бюджета. За да не го внесат, започват да декларират в счетоводните си регистри търговски сделки от типа "липсващ търговец". По този начин се формира данъчен кредит, който обаче е неследващ се, тъй като няма реални доставки по тези сделки. Така се избягва установяването и плащането на данъчни задължения.
 

„В изключително ранен етап от разследването сме, повдигнато е обвинение за вторично престъпление. Фирмата в един данъчен период е декларирала ДДС за внасяне в размер на 1000 лева, а реално установеният е 606 000 лева“, каза Пейчинов. Толкова са вписани и в обвинението към момента, което е работно, но периодът ще бъде разширен и сумата ще стане по-сериозна.
 
„Другото направление е отново реални търговски дружества, но този път регистрирани по Закона за задълженията и договорите, които участват в конкурси по обществени поръчки във връзка със саниране, печелят, осъществяват услугата и отново генерират ДДС за внасяне към фиска. Аналогично отново се появяват "кухи фирми", контролирани от престъпната група, и минимизират данъчния си резултат“, посочи още прокурор Пейчинов.
 
Той каза, че става въпрос за десетки фирми. На този етап разследващите са достигнали до четири направления на измама, като Пейчинов посочи, че няма да коментират другите две засега.
БТА