/ БГНЕС
Ветко и Маринела Арабаджиеви са задържани тази сутрин, в 8.45 ч., в Кабрера де Мар, в близост до Барселона от испанските съдебни власти. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата.
 
Те са обвинени задочно за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. Синът им Вълчо е задържан за постоянно в ареста от края на миналата година.

Арестували Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания

Семейството било открито в жилище, което е ползвано от Георги Семерджиев, , известен у нас като Жоро Шопа, също задържан от испанските власти, но по искане на Швейцария.

Прокурор Арнаудова отказа да посочи откога прокуратурата е знаела за местонахождението на издирваните лица. Тя обясни, че когато са били получени данните за него е изпратена Европейска заповед за разследване, на което основание испанските правоохранителни органи са влезли да претърсят имота. На място са задържани Арабаджиеви и Семерджиев, каза още тя и уточни, че Семерджиев е задържан по искане не на българските, а на швейцарските власти.

Продължават все още действията по претърсване, добави тя.
 
Издирват семейство Арабаджиеви, разследващи намерили много пари и луксозен автопарк

Предстои испанският съд да позволи предаването на Арабаджиеви на българските власти. 

Българската прокуратура ще преведе европейската заповед за арест на испански език, за да се премине по съответния законов ред и представяне на документите на испанските власти, за да могат Арабаджиеви да бъдат екстрадирани у нас. Най-краткия срок, в който могат да бъдат върнати в България, предполагам, че ще се случи за не повече от половин месец, каза още Арнаудова.
БТА, БГНЕС