/ БГНЕС
Кметът на Царево: Твърденията, че „Силистар“ ще се застроява са фалшиви
98600
Кметът на Царево: Твърденията, че „Силистар“ ще се застроява са фалшиви
  • Кметът на Царево: Твърденията, че „Силистар“ ще се застроява са фалшиви
Плаж „Силистар” няма да се застроява, обеща кметът на Царево Георги Лапчев. Съмненията се породиха от разрешение за изготвяне на план за застрояване, което бе прието преди ден от Общинския съвет на Царево. Според Лапчев обаче планът се отнасял до обект, който е на повече от 500 метра от плажа. Още вчера, след като случаят провокира недоволство, премиерът Бойко Борисов разпореди на Лапчев да не изпълнява решението засега.

Проект за план за застрояване зад плаж „Силистар“ разбуни духовете
 
Тази сутрин кметът на Царево Георги Лапчев защити идеята за строителство в близост до „Силистар”. Според него изграждането на вилно селище ще позволи да се запази съществуващият път, който води към плажа. Твърденията, че ще се застроява самият плаж обаче Лапчев определи като фалшиви: "Фалшива новина е и това, че тази територия попада в Природния парк "Странджа". Общинският съвет направи допускане, а не приемане, за да започне някой да разработва идея. Такъв инвестиционен проект не е внасян, няма инвестиционно намерение дори".
 
Тъй като решението е взето с гласовете на ГЕРБ, от БСП определиха поведението на ГЕРБ по случая като шизофренично. Народният представител Николай Тишев: "Пореден случай на шизофрения при ГЕРБ. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов нарежда на кмета на ГЕРБ Лапчев да не изпълни решение на общински съветници на ГЕРБ и то решение, което преди това самият кмет е внесъл".

Юни 2017 г.: Отново блокираха достъпа до плажа Силистар
 
Въпреки успокоението от страна на кмета, недоволството на местните не стихна: "Къде са птичките? Къде отидоха животните? Аз идвам тук от дете. Не сте дошли да ги видите дори, нали? Само искате да лапате пари!"
 
До десет дни се очаква Лапчев да свика кръгла маса, на която проблемът да бъде дебатиран.