/ БГНЕС
Кметът на Царево Георги Лапчев нарече твърденията фалшива новина
Разрешение на проект за изготвяне на Подробен устройствен план  - план за застрояване, прието днес от Общинския съвет на Царево, породи съмнения за ново застрояване на плажната ивица. Решението касае частен имот зад плажа Силистар“, през който минава пътят до самия плаж. Според природозащитници решението дава зелена светлина за застрояване на имота, докато според кмета на Царево Георги Лапчев целта е единствено да е регламентира пътят, който в момента на практика преминава през частна собственост.
 
Имотът е на около 2 километра от самия плаж на Силистар и се намира на територията на бившето ТКЗС. Според неприетия все още нов общ устройствен план на Общината, там би трябвало да се разреши изграждането на къмпинги. Според Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, обаче, с днешното си решение Общинският съвет на Царево дава зелена светлина за нерегламентирано строителство:
 
Това е част от природен парк Странджа. Това е част от две защитени зони от Натура 2000. Място, което е важно за опазване на защитената зона в Странджа. Това би могло да доведе до множество негативни процеси на самата територия и да видоизмени целта на развитие в парка, специално по отношение на Силистар. От двете страни на залива са защитени местности и в малкото части, които са между плажната ивица и пътя, в момента се планира строителство, което променя начина на използване на тази територия и ще увеличи замърсяването“, каза Белев.

Юни 2017 г.: Отново блокираха достъпа до плажа Силистар

Плаж Силистар
БГНЕС

За кмета на Царево Георги Лапчев, обаче, твърдението, че се позволява нерегламентирано строителство зад „Силистар“ е фалшива новина:
 
Въпросната точка касае единствено допускане на план, който да позволи да се разреши най-тежкият проблем на „Силистар“, а именно един път. Не зная дали си спомняте години назад, когато едни хора преграждат пътя и казват, че не може да се минава от тук и го казват законно, защото те са собствениците. Преди 25 години, когато е продаван този имот по някакъв странен начин, някой творчески е изтрил пътя. С тази докладна се опитваме да върнем пътя. Тук изобщо не става въпрос за строителство. Това е урбанизирана територия“, посочи кметът.

Класифицират плажните ивици в четири основни групи
 
Потърсихме за коментар и фирмата, собственик на имота, за да разберем какви са нейните планове за него, но все още такъв не сме получили.
 
Междувременно от пресцентъра на ГЕРБ излязоха с позиция по казуса, в която се казва, че премиерът Бойко Борисов е възложил на кмета на Царево Георги Лапчев да не изпълнява взетото днес от Общинския съвет решение до „пълното убеждаване на обществото в правотата му“.
 
А още подробности по казуса Георги Лапчев ще даде утре сутрин.

Плаж Силистар
БГНЕС