/ ThinkStock/Getty Images
Класифицират плажните ивици в четири основни групи
98463
Класифицират плажните ивици в четири основни групи
  • Класифицират плажните ивици в четири основни групи
За да бъдат отдавани плажните ивици по-лесно под наем или на концесия 132-те плажни ивици у нас ще бъдат класифицирани в четири основни групи. Това гласят промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, качени за обществено обсъждане.
 
Категориите са градски плажове, извънградски в близост до курорт, извънградски, отдалечени от курорт и такива, определени за специално ползване. Промяната се очакваше от морските общини, които трябва да обезпечат охраната и почистването на неотдадените ивици.

Ще глобяват солено за палатки и чадъри по дюните на морето
 
Покрай новата категоризация се въвеждат и нови рестрикции за плажуване и къмпингуване на ивици, на които има дюни. Новата забрана касае дори разполагането на чадър на такива плажове, при това до 200 метра от морския бряг.
 
На въпрос на Дарик защо се налага това ограничение и има ли оценка каква щета могат да нанесат морските принадлежности върху дюните, от Министерството на туризма отговориха писмено: "Природните забележителности се управляват с цел запазване на техните естествени особености. Поради тази причина се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност". Как обаче се определя естетическата стойност на дюните, не става ясно.
 
Според промените, на плажове с дюни се забранява изцяло разполагането на платка и каравана. На такива ивици обаче е разрешено строителство, когато „според влязъл в сила Подробен устройствен план е предвидено изграждането на обекти от национално значение, подземни линейни обекти на техническата инфраструктура, когато няма друго техническо решение или то е икономически нецелесъобразно“. Кой обаче ще оценява икономическата целесъобразност също не става ясно от отговорите на министерството на туризма.
 
Становища по промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие се събират до 9 септември.