България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, коментира съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) и бивш премиер Кирил Петков в профила си във Фейсбук.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, припомня той новината от днес.

Нидерландия ще каже „не“ на България в Шенген

Петков отбелязва, че преди седмица открито е разговарял с нидерландския министър-председател Марк Рюте и е настоял да се отчетат решителните стъпки, които последното редовно правителство на България е предприело, както и обвързващите ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост за осигуряване на върховенство на правото и решителна борба с корупцията.

"Подчертах готовността на ПП да работи за тези цели, независимо от позицията ни в парламента, както и за гарантиране на сигурността на границите ни", допълва Петков.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи по-рано днес Нидерландската радиопредавателна корпорация. Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, съобщава медията.