Президентът Румен Радев направи изненадващ коментар в официалната си страница във фейсбук. 

"Наскоро трима български полицаи загинаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес премиерът на Нидерландия Марк Рюте недопустимо внуши, че тази граница би могла да се премине срещу 50€. Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм", посочи държавният глава. 

Нидерландия ще каже „не“ на България в Шенген

Вероятен повод за думите му стана новината от по-рано тази вечер, че следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Това съобщи NOS - обществената медия на Нидерландия, която цитира правителствено решение от днес.

Причината била, че страната ни не отговаря на условията. 

Според информацията нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра е заявил след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте от своя страна посочи на пресконференция, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът "Дъчнюз".

Междувременно електронното издание „Ексспрес“ публикува материал за проведена пресконференция на австрийския канцлер Карл Нехамер по случай първата годишнина от встъпването му на този пост. В статията се казва, че федералният канцлер доказва, че е твърд и не променя решението си за отказ на това България и Румъния да влязат в Шенгенското пространство.