Костадин Коджабашев
Костадин Коджабашев / БТА
Присъединяването на България към Шенген до края на тази година остава основен приоритет на служебния кабинет и на всички компетентни институции в България. Страната ни доказа, че е конструктивен и надежден партньор, готов да води открит диалог с всички държави членки за изпълнението на критериите и преодоляването на потенциалните пречки за приемането ни в Шенгенското пространство. Това заяви зам.-министърът на външните работи и говорител на Министерството на външните работи (МВнР) Костадин Коджабашев на брифинг във ведомството днес. 

По думите му заключенията в доклада от експертната мисия, състояла се на 12- 13 октомври в България, сочат еднозначно липсата на каквито и да било проблеми по отношение на прилагането на шенгенското законодателство и констатират за пореден път, че страната ни отговаря на условията за приемането ни в Шенгенското пространство. За да премахнем всички опасения, които някои държави членки продължават да изпитват, на 16 ноември се проведе допълнителна мисия в София, след която екипът от експерти на Европейската комисия (ЕК) потвърди отново, че България продължава да отговаря на условията за пълното прилагане на шенгенското законодателство, добави Коджабашев. 

Той припомни, че на 16 ноември Европейската комисия (ЕК) публикува позиция относно Шенген, с която призова Съвета на Европейския съюз (EС) да вземе решение, без никакво отлагане за присъединяване на България, Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство. По думите на Коджабашев в текста, публикуван от ЕК се посочва, че България и Румъния, не само са продължили да изпълняват новите изисквания на шенгенското законодателство, но и значително са засилили цялостното прилагане на достиженията от правото на Шенген във всичките му измерения и по един безспорно всеобхватен начин. 

Продължаваме дипломатическите усилия за постигане на положително решение. Водим активен диалог както с по-скептичните държави, така и с тези, които като мнозинство ни подкрепят. В тясно сътрудничество сме с ЕК, която също ни подкрепя напълно в този процес, заяви Коджабашев. Той отбеляза, че страната ни има положителни новини от Швеция, след като Шведската социалдемократическа партия обяви публична подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Това се случи след като правителството е предоставило положителни становища относно ефектите от присъединяването на двете държави към Шенген, обясни той. 

Коджабашев отбеляза още, че страната ни води много активен диалог и с Нидерландия, включително и на най-високо политическо ниво. Министърът на външните работи Николай Милков взе участие в кръгла маса на високо равнище по темата за противодействие на корупцията, по време на която е  подробно е бил представен антикорупционният дневен ред на българското правителство и парламент. Паралелно с това беше реализирано и двустранно посещение на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и външния министър Николай Милков, също в  Нидерландия, коментира Коджабашев, като подчерта, че са били проведени срещи с нидерландския външен министър, държавния секретар по правосъдие и сигурност, както и с председателя на Комисията за външна политика в долната камара на нидерландския парламент.

Продължаваме диалога, който има за цел приемане на решение за присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство до края на тази година, изтъкна зам.-външният министър. Считаме, че свързаността е от ключово значение в условията на криза и прекъснати и силно затруднени вериги за доставки. Затова улесняването на свързаността между държавите членки от ЕС в Югоизточна Европа, чрез разширяване на Шенгенското пространство, следва да бъде основен приоритет. Вярваме, че нашето присъединяване към Шенген ще допринесе и за повече сигурност за зоната за свободно движение, тъй като ще позволи ресурсите към защита на външните граници да бъдат допълнително подсилени, заяви Коджабашев. 

По думите му настоящата геополитическа обстановка изисква да останем единни и да вземем прагматични решения. Не можем да си позволим допълнително засилване на антиевропейските настроения и реторика, каза още той. 
БТА