/ Gulliver/Getty Images

На 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Това се посочва в дневния ред за предстоящото заседание.

Фон дер Лайен пред Радев: Подкрепяме България за Шенген

Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение, както и за Хърватия с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Разширяването на Шенген е една от основните задачи на Чешкото председателство на Съвета на ЕС от самото начало, заяви след днешното извънредно заседание на европейските вътрешни министри в Брюксел чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. "Подкрепяме разширяването с трите държави", добави той.

Австрия е против разширяването на Шенген

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че отправя послание към онези, които се съмняват в оценката на ЕК - че трите държави са готови от много години и са направили повече от някои от страните, част от Шенген. "Бих ги посъветвал да помислят пак. Да помислят внимателно, защото противно на това, което някои се опитват да твърдят, че разширяването на Шенген означава по-малко проверки, напротив, означава повече и по-добър контрол", допълни той.

БТА