/ БГНЕС
Нападението на „Хамас” е сериозен и добре организиран пробив. Това коментира по NOVA NEWS Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи. Според него това, което се случва в момента, е израелският 11 септември.

„Атаката ще окаже влияние върху целия свят. Тя е безпрецедентна в съвременната история”, добави Керемедчиев. Той уточни, че палестинците са подготвяли удара без никакви комуникации, които могат да бъдат засечени от сателити. „Това е добре организирана и проспана атака”, каза още той.

Ужасът в Израел в снимки: Жертви, разрушения, сълзи и неясни съдби

Според Елена Поптодорова, бивш посланик на България в САЩ, ще е нужно цялостно преразглеждане на сложната картина в Израел, както и на ролята на „Хамас” в региона.

„В рамките на ЕС и НАТО тепърва ще бъдат взети решения за свиване и овладяване на „Хамас", по подобие на останалите терористични организации, защото „Хамас" се проявява като такава. Организациите тепърва ще пристъпят към преоценка”, добави Поптодорова.

Атаката на Хамас: Масово клане, много убити и отвлечени на фестивал в Израел (ОБЗОР)

Журналистът Мохамед Халаф уточни, че нападението е било подготвяно поне 8 месеца. Според него през последните години „Хамас” са внушавали на армията и политическото ръководство на Израел, че искат живота в Ивицата Газа да се подобри.

Той добави, че войната ще продължи дълго, докато Бенямин Нетаняху и неговото правителство не успеят да си върнат военния, политически и разузнавателнен авторитет, който е ударен пред света.
nova.bg