Палестинските власти днес поискаха да бъде свикано извънредно заседание на Арабската лига на ниво външни министри, предаде Ройтерс. 

Искането за заседанието е отправено на фона на "бруталната и продължаваща израелска агресия срещу палестинския народ, включваща ескалацията при щурмуването на джамията Ал Акса от хиляди заселници", се казва в изявление на палестинския посланик в Арабската лига Муханад ал Аклук, цитирано от NOVA

Припомняме, вчера Хамас атакува Израел с ракети и нападение през сухопътната линия – отвличане на цивилни и на военни.

Боевете в Израел продължават, броят на убитите в страната са най-малко 313

Лигата на арабските държави е регионална международна правителствена организация. Учредена е на 22 март 1945 година. Създадена от седемте независими тогава държави: Египет, Сирия, Ливан, Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Йемен. Поставила си е най-вече политически цели, като по-скоро ги обединяват културните ценности, отколкото географското разположение.

Прилича на Организацията на американските държави, Съвета на Европа и бившата Организация за африканско единство (днес Африкански съюз) по това, че целите ѝ са предимно политически. Всяка една от тези организации може да бъде смятана за регионален вариант на ООН.