Кехайов е сезирал ЕК за корупция по високите етажи на системата в здравеопазването
Кехайов е сезирал ЕК за корупция по високите етажи на системата в здравеопазването / netinfo

Доклад за корупция по високите етажи на здравеопазването в България, за нарушаване на договорното начало, за непрозрачни процеси и основни проблеми в системата е изпратил до Европейската комисия на европарламента д-р Андрей Кехайов, председател на БЛС. Това съобщи самият той в Пловдив, като уточни, че не е подавал сигнал в прокуратурата за това, но смята, че се закупува медицинска апаратура и лекарства на цени по-високи от тези на производителя. "Мога да посоча поне 20 лекарства, които са по-евтини, ако си ги купите от аптеката, без да се доплаща от здравната каса", обяви Кехайов и добави:

Когато се извършва една централизирана поръчка, тя трябва да бъде проведе възможно по най-ефективния начин. Да бъдат проведени дори разговори с компаниите, които са производители с цел снижаване на цената до минимум и тези средства да бъде закупена максимална апаратура и в този смисъл данните да бъдат предоставяни публично, за да се направи коментар защо е централизирана поръчката. Дали са извършвани неефективни плащания по отношение на тези покупки.

Фактът, че е извършена централизирана поръчка, при положение, че определени болници имат потребност от апаратура, а други нямат, би трябвало да ни насочи в тази посока. Ако е извършена централизираната поръчка, то единственият резултат, към който трябва да се стремят всички, е максимално намаляване на цента. Не знам дали е постигнат този ефект. Сезирал съм за основните проблеми в нашето здравеопазване Европейската комисия, доклад, базиращ се на основни проблеми в българското здравеопазване, нарушаване на договореното начало и разбира се корупция по високите етажи в системата на здравеопазването.

Други новини от Пловдив