/ БГНЕС
Военният министър има надежда за увеличение на възнагражденията на военнослужещите
Надявам се през следващата 2020 г. да увеличим възнагражденията на военнослужещите - убеден съм, че ще го направим. Това заяви в Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, след тържествения ритуал по посрещане българския контингент, който се завърна от успешна мисия на НАТО в Афганистан.
 

Премиерът Борисов държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови

Вицепремиерът напомни, че за година и половина заплатите на военнослужещите са повишени два пъти, с около 20%. "Смятам, че въпреки двете увеличения, трябват още средства за възнагражденията, защото това е сложна професия. Трябва да осигурим достойно възнаграждение и по-добър социален пакет. Тенденцията да се модернизира съществуващата техника, да се закупува нова, даде своя ефект и за първи път нямаме минусов резултат в личния състав", подчерта Каракачанов.
 
САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители за армията ни

Относно закупуването на новите изтребители Каракачанов коментира, че трябва да се търси общ национален консенсус по въпроса - да се направи най-добрият избор по отношение на бойната авиация. "Нека не забравяме, че армията трябва да се готви за най-неочаквания вариант, най-лошият вариант - бойни действия", предупреди той.
 
Министърът на отбраната добави, че според него цената трябва да бъде намалена в хода на преговорите. Каракачанов предлага след получен от Народното събрание мандат за преговори, те да се водят от четирима министри - на отбраната, на финансите, на икономиката и външния министър. На този етап предложението му е да се започнат преговори със САЩ.

Избрахме си изтребители F-16

Попитан за участието на България в мисиите на НАТО в Афганистан, Каракачанов заяви, че смята, че България е направила достатъчно. "Този континент бе достатъчно голям - 158 човека. Последният контингент, който замина, е 160. Мисля, че България няма нужда да увеличава своето присъствие в Афганистан", коментира той.
БТА