Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / Дарик радио
Министерството на отбраната ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената и срока за доставка на новите изтребители за Българската армия. Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов в предаването „Годината” на Дарик радио.

Според министъра депутатите са направили грешка, когато при промяната на условията на проекта за нов тип боен самолет отново са заложили ограничения. Това, по думите му, не позволява да се направи добре информиран избор.

Каракачанов отхвърли упреците за лобизъм и натиск от страната на САЩ при решението да се препоръча започване на преговори за закупуване на американските изтребители F-16.

Радев: Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма, защо беше целият този цирк

Ето какво още каза военният министър в разговора с водещия Кирил Вълчев:

Важно е какво ще одобри парламентът. От 29 години не сме имали доставка на нови бойни самолети, важно е накрая да имаме ново въоръжение.

Президентът определи това решение за F-16 като триумф на лобизма?

Други определят харесването на „Грипен“ за лобизъм. Явно трябва да обвиним цяла Западна Европа, че е лобистка, защото като погледнете и нашите съседи – Румъния, и Гърция, и Турция, и повечето големи държави в НАТО – използват F-16 като самолет.

Според президента, при това решение правителството се крие зад комисия, вместо да излезе и да каже – взимаме политическо решение?

Всички тези, които казват, че е взето решение, не са прави. Или не са разбрали, или са недобронамерени. Имаме зелена светлина за преговори със САЩ и ако преговорите са успешни – постигне се добра цена и всички способности, които са изискуеми от нашата авиация като боен самолет бъдат постигнати, да се сключи договор. Но самият договор също минава през решение на Министерски съвет и ратификация от парламента.
Парламентът даде мандат за 1,5 млрд. Ще искате ли изменение в цената?

Ще искаме да отпадне това ограничение - няма да има увеличение с конкретна сума, за да могат да се направят нормални разговори.

Ще поискате ли и в сроковете за доставка да отпаднат ограниченията?

В сроковете за доставка няма как да бъдат изпълнени за 24 месеца.

Излиза, че парламентът ви е дал невъзможни параметри?

Не, парламентът направи грешката миналата година, че когато променяше условията за проекта, отново ни сложи тези ограничения, както беше през 2016 година. Видно е, че по тази процедура трудно може да бъде направен добре информиран или добре аргументиран избор.

Имаше ли натиск от САЩ?

Всеки си хвали продукцията. Ако се бях срещнал и с шведския министър-председател, сигурно и той щеше да каже, че „Грипен“ са най-добрите самолети, или ако се бях видял с новия италиански министър-председател, щеше да ми каже, че „Юрофайтър“ са най-добри. Американците са най-активни, естествено е, че си хвалят стоката.

Кауза е думата на Красимир Каракачанов за 2018 и 2019 година. Като събития на 2018 –та година той определи неподкрепянето на Глобалния пакт на ООН за миграцията и отхвърлянето на Истанбулската конвенция, която той нарече „джендърска”.