karaka4anov
karaka4anov / dariknews.archive
На 3-ти януари 2019 г. от 11:30 часа на площад „Възраждане” в Плевен пред Параклис – мавзолей „Свети Георги Победоносец” ще се проведе тържествен ритуал по официалното посрещане на 36-ти контингент на Българската армия, който взе участие в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане „Решителна подкрепа“ в Афганистан.

Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев,  помощник - национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник - национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.

Международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа” е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона. Участието ни в мисията е съгласно отговорностите на България като член на НАТО.

На тържествения ритуал ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, заместник - командващ на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.