/ БГНЕС
Преседателят на НС обясни, че на всеки въпрос на соцдепутатите министрите отговарят писмено
От 26 март няма въпрос към министър, на който да не е отговорено. Така отговори на критиките на червената опозиция шефката на парламента Цвета Караянчева, че премахването на парламентарния контрол като противоепедемична мярка за работата на Народното събрание е опит „за запушване на устата на опозицията“.

От БСП настояват да се възстанови редовният контрол в петък, тъй като в момента министрите отговарят на депутатите само в писмена форма.

„Да не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния ефект от парламентарния контрол. Това е основният проблем - че не ни дават по телевизията, имате нужда да използвате парламентарната трибуна“, разобличи червените депутати Караянчева.

„Имате телевизия, която не е много рейтингова - разказвайте за отговорите на министрите в нея и тогава ще гледат вашата телевизия.

Не всичко е телевизия, уважаеми колеги“, обърна се Цвета Караянчева към депутатите от левицата.

„От 26 март до 14 април 2020 г. са зададени 95 въпроса, отговорено е на 37, предстои тази седмица да бъде отговорено на 58 въпроса, като обръщам внимание - не защото са отложени или забавени. На всички въпроси се отговаря строго спрямо регламента на правилника. За сравнение 2018 г. при устен контрол в същия въпрос са зададени 120 въпроса, колегите тогава са били по-активни, отговорено е на 109 въпроса", даде още примери Караянчева.

Тя добави, че ако управляващите наистина ограничава опозицията, днес е нямало да включат тяхното предложение в дневния ред на заседанието.

„Питайте г-жо Нинова, получавате отговорите. Разказвайте на вашите избиратели“, каза председателката на Народното събрание.

Драгомир Стойнев: Какво свърши Фондът на фондовете за 4 години? Нула!

От своя страна пък лидерката на БСП Корнелия Нинова подчерта, че извънредното положение не означава безконтролно положение.

 „Извънредно положение не означава безконтролно положение. Днес парламентарната група на БСП искаме да се възстанови парламентарният контрол. И какво чухме от страна на управляващите. Да искаш да се възстанови нормалността за тях е антитеза. Едва ли не БСП сме едни агресори, които искаме нещо извън нормалното“, скочи червената лидерка.

Тя попита какво може да пречи един въпрос на депутат от опозицията. "Според мен на една кражба или на една далавера с 10 млрд. На какво друго може да пречи парламентарният контрол?Не само, че не искат да върнем нормалността, искат да ни ограничат колко души, за колко време да говорим", изтъкна още Нинова.

Депутатката от БСП Нона Йотова добави, че има много въпроси от сектора на културата. Тя посочи, че парламентарният контрол е задължителен за една парламентарна република, защото иначе би било диктатура.

„Не трябва постоянно да сте контра или да вкарвате антитези. Парламентарният контрол няма да даде повече информация за артистите, те могат да се обърнат към социалното министерство. Лесно е да говориш тук, но ние не спирахме да работим за мерки за тях да им помогнем. Във всички сфери се работи и се дават облекчения. Недейте да казвате на бялото черно. Ако не можете да помогнете, недейте да пречите“, контрира депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов.

Според лидера на „Воля“ Веселин Марешки пък този дебат е цирк и опит на БСП да се покаже по телевизията и призова левицата да не се превръща в „нищоправеща опозиция“.