Караджов
Караджов
Вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов сезира прокуратурата с доклада на междуведомствената работна група за извършване на проверка на констатациите в него, съобщиха от МРРБ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството разпореди на ДНСК да провери всички констатации в доклада, свързани с твърдения за нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Във връзка с това началникът на ДНСК днес издаде заповед да бъдат проверени на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.

По-рано вицепремиерът и министър на финансите разкри, че от 3 млрд. и 400 млн. лева - 1 млрд. лева са отишли е за текущ ремонт и поддръжка, 2 млрд. и 462 млн. са за прикрито строителство. Става дума за възложения без инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи, без комисия, която да проверява качеството, това неявно строителство е без гаранция.

"Някои практики, които са, меко казани, скандални - дали сме проект, превантивен ремонт на път 3861 в границата на Смолянска област. Стойността на проекта е 45 млн. лева, проектирането е възложено на 5 ноември 2020 година,  а строителството е възложено на 28 август 2020 година. Явно някой е ползвал машина на времето, върнали сме се 3 месеца назад да възложим строителството. Има десетки такива случаи, 7 са в доклада", заяви по-рано Василев.

А по-рано премиерът Кирил Петков обяви, че темата със Северна Македония се използва за отклоняване на общественото внимание: "През цялото време темата за Северна Македония беше използвана да отвлича общественото внимание. Новината на деня е, че Междуведомствената комисия на Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие открива незаконни строежи за 2.5 млрд. лв., като тези пари е трябвало да бъдат платени през увеличението на бюджета, което беше поискано от Министерството на регионалното развитие".