Гроздан Караджов
Гроздан Караджов / Георги Димитров
Петков се опитва да спаси стола си панически на мой гръб, смята той.

Бих искал да се обърна към Вас във връзка със сензационната лъжа, която министър-председателят пусна в медиите. Очевидно е, че Кирил Петков и „Продължаваме лъжата“ следват съветите на Гьобелс, а именно, че една лъжа, повторена сто пъти, ще стане истина. Това заяви министърът на регионалното развитие в оставка Гроздан Караджов на брифинг пред журналисти. Така отговори Караджов задочно на Петков във връзка с обявените от премиера над 2,5 млрд. лева, спрени за незаконни строежи, поискани от МРРБ, по думите на министър-председателят.

"За тяхно съжаление, историята показва, че лъжата винаги си остава лъжа. Колкото пъти обаче и да я повториш, имаш документи, с които да я опровергаеш", посочи той.

"Научих от медиите, че Междуведомствената група, която е създадена с моето име и на министъра на финансите заповед, и трябваше да се произнесе какви суми да се платят за ремонтите на пътища по стари договори, излезе със скандален доклад, че имало договори за незаконни строежи за 2,5 млрд. лева, които аз и МРРБ сме настоявали да се платят веднага, а добричките бели ангели "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков са ни били спрени", коментира министърът в оставка.

Поискани са 2.5 млрд. лв. за незаконни строежи у нас

"Докладът е качен от един час на страницата на МРРБ, в него няма подписи, все още е проект. Разбирайки за тази пресконференция, премиерът и финансовият министър панически изпратиха СМС-и на членовете на групата да ходят да го подписват сега между два и половина и три", посочи той, коментирайки, че са се усетили какъв пропуск са направили. По-късно уточни, че се изпращани имейли, а не СМС-и, а подписването е било предвидено за петък.

"Договорите за 2,4 млрд. лева, не са законни строежи по смисъла а Закона за устройството на територията (ЗУТ), не е новина - аз съм го съобщавал многократно тук в министерството пред медиите и в пленарна зала. Точно затова настоявах Народното събрание да се произнесе по тях, защото непродължаването на тези обекти, независимо че са започнали без разрешително за строеж, създаваше онзи риск за републиканската пътна мрежа, мотивите за който са вписани към решението на Народното събрание", уточни Караджов.

Той цитира и доклада: "Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия с изискването на закона е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание по съответната законодателна дейност". По думите му, докладът на Междуведомствената група подкрепя законодателни промени, за да може да бъдат законни тези строежи.

Комисията трябваше да каже и какви суми по кои договори трябва да се платят след като провери изпълнението. "Комисията отказва да се произнесе по въпроса колко трябва да се плати и настоява да се формира друга, нова комисия, която да се занимава с въпроса за остойностяване", заяви още той.

"Лъжа е това, което "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков твърди, че съм искал да се плаща по тези договори. В проекта на решение на НС, което аз изпратих на Лена Бориславова и тя лично коригира на собствения лаптоп в собствения кабинет на министър-председателя, аз бях предложил и първите 600 млн., които вее платихме през решението на НС, които също да минат през контрол през Комисията през регионалното развитие или в Антикорупционната комисия, да влязат през зала и тогава да ги платим. Кой поиска 656 млн., които платихме, кой ме накара да минат без контрол на Народното събрание? Казва се Кирил Петков", заяви още Караджов и допълни, че се е държал мило и кротко.

Регионалният министър в оставка също така разкри, че все още има разменените файлове между него и Лена Бориславова и има документите, които доказват твърденията му, че не само втората половина от сумата да бъдат контролирани от комисия и зала в НС, а първите 656 млн. да бъдат контролирано. Това беше лично изтрито пред мен от Лена Бориславова", разкри още Караджов, като аргументът бил, че премиерът лично се е срещнал с пътните строители и са поискали незабавно плащане на парите на фирмите.

Караджов коментира, че Асен Василев по времето си на служебен министър на финансите е искал изплащане на 1,3 млрд. лева без никакъв контрол. Той ги обвини в опит за прехвърляне на собствения им грях на него.

В началото работната група целеше да достигне до истината как действително ГЕРБ са възлагали, как под прикритието на текущи ремонти са се възлагали основни ремонти, как и при какви цени са били за едни фирми и за други цени на други фирми, изтъкна още той.

"При пътищата има основен ремонт, има ново строителство и реконструкция. 79% от плащанията от общо 3 млрд. и 106 млн. са основни ремонти, не знаехме процентът на основните ремонти", заяви Караджов.

По отношение на спомената от Петков шестметрова тръба, струваща милион, Караджов отрече да има такава тръба и стълбове.

"Петков се опитва да спаси стола си панически на мой гръб и изобщо не разбира, че това се връща срещу него и го прави все повече несъстоятелен в очите на хората", смята той.

"Министърът на финансите ще се упражнява по темата - не му е много ясна, но нека се пробва. Това са същите тези договори, същите суми и дейност, същите тези незаконни строежи по смисъла на ЗУТ, за които Асен Василев и бъдещите основатели тогава на "Продължаваме лъжата" са поискали без никакъв контрол по абсолютно корупционен начин да бъдат разплатени. Преди 2 дни проверих стенограмата на НС, в които Асен Василев иска без никакъв контрол да бъдат разплатени тези милиард и 300 млн. Това не е ли съмнително от корупционна гледна точка", попита още Караджов.