/ БГНЕС
„Основната цел беше Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които ние смятаме, че трябва да се случат по друг начин”. Това заяви напусналият ИТН Георги Георгиев в ефира на NOVA.

„При срещите ми със строители става ясно, че има схеми. Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна”, каза Георгиев.  

Той се е срещал и с друг човек, който е бил поканен на среща във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане. „Неговият шеф е ходил в „Делта хил”, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а Алексиев ще предаде на Гроздан Караджов”, каза Георгиев.

„Има грешно виждане на Трифонов и Йорданов как се управлява едно министерство. Обществените поръчки не са инструмент за печалба”, смята Георгиев.  
„В момента изпълнителният директор на „Автомагистрали” в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев”, твърди Георгиев.

„Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил”. Заместник-министърът Явор Пенчев също е имал свързани действия с този кръг. Осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят да подготви така документацията, че да спечели правилната фирма. По отношение на текущите ремонти вече се е случвало. Вече е имало и изплащане на комисионни. Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през НС”, каза Георгиев.  

 
NOVA