Не мога повече да подкрепям действията на Трифонов, свалям доверието си от него, заяви министърът на младежта и спорта в оставка
С огромна тъга даваме тази пресконференция, за да обявим, че аз, в качеството си на министър на младежта и спорта, свалям доверието от лидера на "Има такъв народ". България ми е по-важна от група лица, които най-вероятно владеят нашият лидер на партията. Това заяви министърът на младежта и спорта в оставка Радостин Василев, който е от квотата на "Има такъв народ", който даде подробности за депутатите от партията, сред които и той, които се отцепват от парламентарната група и ще подкрепят управляващото мнозинство. 

Мафията проби в "Има такъв народ", заяви министърът на младежта и спорта в оставка.

Слави Трифонов: Депутати ще напуснат „Има такъв народ“, вероятно са купени с пари и постове

"Ще напусна ИТН с огромна тъга. Аз съм един учредителите. В последните 2 години вложих цялата си воля, сила, знания, умения и средства, за да изграждам структурите на тази партия, за да убеждавам хората в идеалите на партията, за да се спази това, за което гласуваха над 2 млн. българи на референдума и над 500 хиляди души през месец юли", заяви той.

Петков и Василев: Не сме мотивирали никой от ИТН да се отцепва, решението е тяхно

Той представи проф.Николай Радулов, че сред напускащите партията и ПГ на "Има такъв народ", както и адвокат Иво Атанасов - "човекът, който направи така, че Видин да отхвърли мафията за първи път". Сред напускащите също е и инженер Георги Георгиев, който е отговарял за програмата за регионално развитие и, по думите на Василев, "е в разковничето на случващото се в държавата".

Деян Петков - общинският координатор на Плевен, днес се е запознал с лидера на ИТН Слави Трифонов, защото "те никога не са се виждали". Василев загатна, че "и другите май не са се виждали с него скоро".

Другият напускащ ИТН е Светлин Стоянов.
 

БГНЕС


"Надеждите на много българи от последните две години най-вероятно ще останат нереализирани. За съжаление обаче поведението на г-н Трифонов като едноличен собственик на партията, което самоизчегърта партията, а последните му действия водят до това, че се изчегъртва и държавата", заяви Радостин Василев.

ИТН: Радостин Василев е мутра, натискат депутати да се отцепват със заплахи

Министърът в оставка уточни, че решението на Трифонов за изтегляне на своите министри от кабинета не е координирано с абсолютно никого. "Той вчера два пъти излъга, че това нещо е споделяно с парламентарната група. Аз самият бях информиран, че ще бъда изтеглен, половин час преди неговото изявление. Не съм виждал г-н Трифонов, откакто станах министър. Някои от нас не са го виждали от повече от година. Явно разбиранията за морал, моите, и на г-н Трифонов са различни. Когато обикалях сам в началото да изграждам структурите, обяснявах, че това е кауза - кауза за България...моят морал не ми позволява да погледна в очите хората на следващи избори от тази партия", подчерта още Василев.
 

БГНЕС


"През април 2021 беше оправдано оттеглянето от властта, за да не правим коалиция с ГЕРБ, аз бях свидетел на безпрецедентно саботиране на изборите през юли, необяснимо за мен. Аз застанах с лицето си в опит за корупция към мен с ясното съзнание, че се изправям срещу мафията. През ноември необяснимо за мен станах министър. Денят, в който станах министър, Трифонов ме извика да ми каже, че не е искал това министерство, но така му се е паднало. Аз му обясних, че това е страхотен начин да мотивираш един бъдещ министър. Послед г-н Кирил Петков потвърди това нещо, защото разговорите са водени там", посочи той.

Василев разкри, че по този начин е подлъгал страшно много хора. "Ангажирах хора да ми помагат в министерството, зам.-министри, зарязах си семейството, почти унищожих адвокатската си практика за каузата, защитавах Трифонов и създавах легенди, за да обясня неговото криене две години от хората. Ясно е защо се е криел. Защото да говориш в очите на хората трябва преди това да си бил честен с тях. Аз излизам открито пред хората, колкото и да ми е тъжно. Адски съм разочарован от случващото се. Преди това не съм участвал в партии", посочи той.

Според Радостин Василев, той е направил кръстоносен поход срещу мафията в спорта. "И г-н Трифонов ме хвърли на мафията, без да му мигне окото. Само че той хвърли и всички други хора, които аз съм ангажирал, но те ме питат мен. Той не ги познава, аз съм с тях всеки ден. Не мога да оправдая неговото решение за изтеглянето от коалицията по никакъв начин. Аз съм лоялен към партията, затова съм подал тази оставка. Съветвам премиера да я депозира в НС и депутатите да решат нейната съдба. Не съм се вкопчил във властта. Но за огромно съжаление, най-вероятно задкулисието проби при нас. Сега ще ни обвиняват, че сме предатели, че сме взимали пари, че сме купени", заяви той.

"На г-н Трифонов е любимо и на неговия екип да се полагат хората през полиграф - някои тук от тези хора са минавали през полиграф, искам всички да минем през детектор на лъжата да кажем дали сме взимали и една стотинка, за това което правим в момента. Каня ги, каня и г-н Тошко Йорданов,  дали получават финансови облаги срещу ангажименти към структури, които са обладали нашето регионално развитие и благоустройството. Именно заради това министерство в момента пада държавата. Имаше и шега при нас, че правителство ще има, докато Гроздан Караджов е на власт. Това е адски срамно", отсече още министърът в оставка.

Той посочи, че Трифонов никога не се е интересувал от мнението на избирателите. "Трифонов никога не се е интересувал от своите депутати. Познава г-н Балабанов, Тошко Йорданов, Каримански и мен. Не е идвал две години в офиса на собствения си роден град. Оправдавах всичко това със здравословното му състояние и особения му характер. При срещите ми с него се задълбочаваше усещането, че това е парламентарен проект. "Има такъв народ" е бизнес проект. Това е било заложено от самото начало. За съжаление, колегите ни знаят, този бизнес проект се реализираше неумението или несъгласието на коалиционните партньори, да предоставят едни средства, за да бъдат откраднати от едни фирми, доведе до истерия и Трифонов изтегли министрите си", посочи Василев.

Министърът в оставка разкри, че формалната причина, че ИТН се маха от властта заради казуса със Северна Македония, е пълна измислица. "Причината е друга - има си Договор за добросъседство, има си КСНС, има парламент, Македония няма да мръдне. Кирил Петков започна да говори така, че Македония да не проблем наистина и ИТН започна ожесточено да търси повод, а причината е много далечна от Македония. Причината е, че не могат да се реализират някъде финансови интереси. Аз съм сигурен, че Слави Трифонов не е жаден за власт. Това е сигурно. Той е бизнесмен", разкри още Радостин Василев.

"Гроздан Караджов никой в ИТН не го познава. Той се появи като кандидат за наш министър, който зае позицията на Георги Георгиев, който се занимаваше с програмата за регионалното развитие две години, който разкриваше инхаус процедурите и злоупотребите на ГЕРБ във възлагането на обществени поръчки. Как този човек да приеме, че на негово място се слага един брокер. Съжалявам, но до Гроздан Караджов не мога да стоя", допълни той.

"Преди няколко дни, в моя кабинет, във връзка със заявка, която аз направих отпреди 2 седмици, че Гроздан Караджов ще взриви ИТН, и във връзка с мои проверки на ресторант 101 на Александър Сталийски, публикуват всякакви гадости за мен и ми сложи снимка в тоалетната на заведението и аз сезирах редица органи за това нещо. Г-н Тошко Йорданов дойде до мен и ми каза: "Пич, Дългият (Слави Трифонов - бел. ред.) ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски. Това беше моралният предел, който можех да си позволя като министър да допусна. Никой не ме е търсил от ИТН и притискал през тези месеци поради две причини: Аз съм безпрекословно луд и никой не може да ми заповядва. Но не се радваха на моите действия, защото в един момент започнахме да засягаме определени интереси. На наши депутати е забранено да говорят за определени други депутати, но това е друга тема", загатна още Радостин Василев.

"Почти всички спортни федерации са превърнати в офиси на ГЕРБ. Не съм обещал подкрепа, мога да бъдат убит, тероризиран, но не мога да бъде купен. Това самите знаят, защото знаят какво се случи с Татяна Дончева, още го помнят. Тази теза не минава при нас. Но да ги питаме - Трифонов е 20 г. е приятел с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ, но аз не съм приятел с него и знам за тях, и премиера знае, и коалиционните партньори знаят и затова от ПП се държат с ненавист с нашите народни представители в НС, защото сме под един знаменател - крадци. Но аз не съм", заяви още министърът в оставка.

Георги Георгиев заяви, че нищо не е искал от партията. Офисът в Плевен е направен със средства на членовете на партията, Трифонов не пожела да присъства на откриването на офисите. Аз изтеглих доверието си от Караджов още през февруари, добави Георгиев.

Иво Атанасов каза, че за него днес е един от най-тежките дни.

"Аз не съм политик, не съм членувал в никоя партия досега. Вярвах в ИТН, в каузата, за мен това беше кауза. Целта беше смяна на порочния модел ГЕРБ. ИТН трудно функционираше и това не е само мнение. Тази партия е лидерска, на нас ни беше ясно, но ние сме приели устав, който беше потъпкван от ръководството на партията, каза Атанасов. Решението ми за напускане на партията не е плод на емоция, аз това съм го решил веднага след Нова година. Казах ще остана в парламента, за да изпълним това, което сме обещали на гражданите. Нещата в ПГ в последния парламент на нас не ни се казваше нищо. След изборите, когато трябваше да се водят коалиционни преговори за съставяне на правителство, ние, които бяхме избрани, не знаехме нищо", подчерта Атанасов.

"На нас ни беше казано: вие не разбрахте ли, че ИТН не сте вие, ИТН е Слави Трифонов", каза още Иво Атанасов.

Радостин Василев подчерта, че в ИТН е имало бунт срещу това, че Караджов не е махнал изобщо корумпираните директори на ГЕРБ, не се премахнати корумпираните представители на ГЕРБ във ВиК дружествата. Това министерство е харизано на мафията. По-ясно не мога да се изразя, допълни още той.