Калфин и Дервиш са обсъдили реализацията на ПРООН за България
Калфин и Дервиш са обсъдили реализацията на ПРООН за България / netinfo

Министърът на външните работи Ивайло Калфин се е срещнал с администратора на Програмата на ООН за развитие (ПРООН) Кемал Дервиш, съобщиха от информационната дирекция на външно министерство.

Реализацията на ПРООН за България до 2009 г. като страна-член на ЕС, както и перспективите за продължаването й след това, са били обсъдени на срещата. Дервиш е отбелязал отличното дългогодишно сътрудничество с България по много проекти. Той е посочил, че непрекъснатото повишаване на експертния капацитет на страната ни за прилагане на програмата е предпоставка за успешната й реализация в бъдеще.

Администраторът на ПРООН е призовал България да изнася в региона опита си, натрупан по програмата.

Според Ивайло Калфин натрупаният от България опит в усвояването на предприсъединителните фондове на ЕС, предизвикателствата по усвояването на европейските структурни фондове и опитът в работата с проекти на Световната банка ще позволи на страната да постигне още по-голяма ефективност в реализацията на проектите на ПРООН. Много е важна визуализацията на реалния ефект от прилагането на проектите на ПРООН в България, е посочил Ивайло Калфин.