Президентът Румен Радев и австрийският му колега
Президентът Румен Радев и австрийският му колега / БГНЕС
Президентът Румен Радев и австрийският му колега
97205
Президентът Румен Радев и австрийският му колега
  • Президентът Румен Радев и австрийският му колега
България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. Това заяви президентът Румен Радев след среща с държавния глава на Австрия Александър Ван дер Белен. Българският президент и австрийският му колега са единодушни, че трябва да се търсят възможности за диалог с Русия и за общи проекти от взаимен интерес. На срещата си на четири очи двамата президенти обсъдиха още кохезионната политика на Европейския съюз, миграцията и сигурността.
 
Общо е желанието за задълбочаване на отношенията между София и Виена и доказателство за това е фактът, че за последните 7 месеца двамата президенти са се виждали 3 пъти. Стокообменът надхвърля 1 милиард и 200 млн. евро, а Австрия е водещ чуждестранен инвеститор у нас, посочи Румен Радев.

Президентът Румен Радев и австрийският му колега
БГНЕС

По време на срещата си двамата президенти са обсъдили  също предизвикателствата на мигрантската криза пред ЕС, а също така и председателството на Съвета на ЕС, което Австрия ще поеме от България след няколко месеца. Радев и Ван дер Белен казаха също, че ще работят за това Дунавската стратегия да бъде възродена. Те коментираха и отношенията с Русия:
 
„Аз се радвам, че България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение във втората половина на май в Русия, с посещението на президента Макрон по същото време, с посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимно изгодно значение“, каза президентът Радев.

Президентът Румен Радев и австрийският му колега
БГНЕС

Александър Ван дер Белен каза, че е необходимо да се продължи не само дипломацията на посещенията, но и диалога с Русия и допълни, че позицията на Австрия по темата е много близка до тази на България.
 
А по отношение на приемането на България в Шенген австрийският президент заяви:
 
„Ние оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС и се надяваме, че всички тези усилия ще получат съответното признание“.

Президентът Румен Радев и австрийският му колега
БГНЕС

Двамата президенти взеха участие и в Българо-австрийски бизнес форум, организиран от австрийското посолство в у нас. След събитието Румен Радев заяви в отговор на журналистически въпрос, че предложеният от лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки референдум за излизане от НАТО е шега.
 
„Няма как да коментирам сериозно такава тема! Няма как! България е част от НАТО. Това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем лоялни членове на НАТО. Аз винаги ще продължа да повтарям - не само на думи, а с реални действия по укрепване на охранителните способности на българската армия“, посочи Румен Радев.
 
Утре австрийският и българският президент ще бъдат в Русе, където към тях ще се присъедини румънският им колега.