Веднага след обявяването на решението на "Продължаваме промяната", че Асен Василев ще бъде кандидат за премиер вместо Кирил Петков, левицата обяви, че ще се върне на масата за преговори.

Иванов: Няма да подкрепим всичко на всяка цена

"БСП ще разговаря с "Продължаваме промяната" за съставяне на правителство", обяви лидерът на левицата Корнелия Нинова. Тя замрази разговорите с ПП в сряда заради изгонването на 70 служители на руското посолство у нас. „Нашето условие, за да преговаряме с „Продължаваме Промяната“ беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено“, посочи тя.

„Приоритетите, които Кирил Петков е изложил в своето обръщение, съвпадат с част от нашите приоритети. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба срещу корупцията, промените в Закона за обществените поръчки и Антикорупционната комисия“, допълни Корнелия Нинова.

Нинова: Условието е изпълнено, ще разговаряме с „Продължаваме промяната“

Далеч по-остра беше реакцията на бившите коалиционни партньори от ИТН. Те са категорични, че дори и с новата номинация, те няма да преговарят с ПП за правителство.

„Напуснахме коалиционното споразумение и правителството, и коалицията заради тези двамата. Сега какво очаквате да ви кажа, че сме се събудили с ведрата мисъл „Те са прекрасни“, особено след това, което излезе вчера“, заяви Тошко Йорданов.

 "Откакто Петков и Василев влязоха в политиката, лъжата стана норма", коментира от своя страна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Днес Кирил Петков и Асен Василев трябваше да бъдат в зала и да изяснят какви действия са извършвали и дали са в рамките на закона относно изгонването на руските дипломати. Откакто Петков и Василев влязоха на терена на политиката от миналата година, се случи нещо, което не е нормално – лъжата стана норма. Не е нормално нарушаването на Конституцията да се обявява за патриотизъм, стига това да се върши от "правилните хора", каза на брифинг лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

От "Демократична България" изтъкнаха, че продължават преговорите за съставяне на ново правителство с ПП.

Кирил Петков: Асен Василев ще е кандидатът на „Продължаваме Промяната” за премиер

"За нас непреодолимата линия е да не се тласне страната към едни поредни деструктивни и разделящи избори. Това е нашата червена линия. Това не означава, че ние на всяка цена всичко ще подкрепим", категоричен беше Христо Иванов.

"Аз разбирам тази логика, но отново това е вече е въпрос на това как конструираме мнозинството. Политическото време се изчислява по формулата време по гласове. Трябва да имаш гласове в парламента за да могат да се вземат решения", коментира Иванов думите на Кирил Петков, който в свое видеообръщение призова за обединение "с ясни задачи за следващите 6 месеца".