/ БГНЕС
Правителството одобри нови идейни проекти
В Закона за българските лични документи (ЗБЛД) беше предвидено изискването от 1 януари 2019 г. електронният носител на информация (ЕНИ) да се въведе и в други български лични документи (БЛД) от двата типа - "паспорт" и "карта", съобщиха от правителствената пресслужба.
 
Освен това, Законът е разширил информацията, която следва да се записва в електронния носител на информация. Новите изисквания към личните документи са наложили изменение на идейните им проекти, обхващащи както материалите, необходими за изработката и защитата им, така и изменение на някои реквизити и тяхното разположение в съответния документ, допълниха от Министерския съвет.

Работна група от експерти с професионален опит в създаване, изпитване, използване и оценяване нивото на сигурност на българските лични документи, е извършила анализ на ефективността на съществуващите защитни характеристики в сега действащите образци на документите. Изучен е бил опитът и добрите практики на европейски страни с цел подобряване сигурността на личните ни документи, добавиха от пресслужбата на кабинета.

Като резултат от това бяха избрани високозащитени материали за производството на български лични документи и на защитните елементи в тях. Темата за културно-историческото наследство на Република България бе запазена, като се обогати с обекти от световно, национално и регионално значение и се модернизира с нови графични, защитни техники на пресъздаване, се казва в съобщението.

Българските лични документи тип "паспорт" и "карта", определени в Закона за българските лични документи, ще съдържат безконтактен електронен носител на информация и антена за запис на биометрични и персонални данни на притежателя на документа, запис на удостоверение за електронна идентичност, както и за запис на удостоверение за квалифициран електронен подпис, посочиха от Министерския съвет.