/ БГНЕС
Министър Кацаров коментира протеста на медици от болница "Лозенец"
Не виждам никакъв основателен аргумент на ръководството на болница "Лозенец" срещу сливането й с Детска болница. Това коментира пред журналисти в парламента здравният министър Стойчо Кацаров след участието си в редовния парламентарен контрол. Министър Кацаров коментира протеста на медици от болница "Лозенец".

"Имам кристални основания за това сливане, за да осигуря добри условия за лечение на болните деца. Правителството няма нужда от правителствена болница. Депутатите и министрите могат да се лекуват във всяко едно лечебно заведение и в крайна сметка тази тема, която се търкаля от 20 години, има своето решение", коментира министърът.

Медици и студенти поискаха оставката на Кацаров пред здравното министерство (СНИМКИ)

Министър Кацаров бе категоричен, че за него на първо място е интересът на болните деца, които от години наред се лекували в лоши условия и в болници, в които дори няма апарати за образна диагностика. Кацаров посочи, че това, което са предприели дава възможност за развитие на болница "Лозенец". По думите му Правителствена болница била в много тежко финансово състояние.

"Сега излизат ръководителите на болницата и предявяват някакви претенции. Първо, това не е тяхна болница - те са наемни работници там. Второ, те така са я управлявали досега, че почти са я докарали до фалит. Болницата е завършила миналата година с 21 млн. лв. дългове. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лв., към 30 септември - финансови резултати от минус 39 млн. лева", заяви Кацаров.

СУ няма да се съгласи със закриването на „Лозенец“

Министър Кацаров обясни, че няма абсолютно никакви притеснения по отношение на проверката на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за бързите ковид тестове. "Направено е по възможно най-добрият и прозрачен начин", каза Кацаров.

Той посочи, че МЗ е закупило 4,7 млн. теста като цената на договорените била три пъти по-ниска. "Народното събрание трябва да реши само за себе си този въпрос и по този начин да даде пример на целия български народ с една ясна и отговорна позиция по отношение на зелените сертификати", заяви Кацаров по повод дебата "за" или "против" зеленият сертификат на входа на парламента.
БТА