Медицинският факултет на Софийския университет прекратява занятията си в знак на протест
В знак на протест срещу преобразуването на болница "Лозенец" Медицинският факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" прекратява занятията си от днес, съобщи пресцентърът на висшето училище.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ няма да се съгласи със закриването на неговата университетска болница „Лозенец“, основна база за обучение на студентите от няколко медицински специалности.

С протокол от 8 декември 2021 г. министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „Лозенец“ чрез вливане в СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. За тази цел министърът прекратява МБАЛ „Лозенец“.

От най-старото ни висше учебно заведение подчертават, че болница „Лозенец“ от години не е правителствена болница, както упорито я нарича здравния министър. СУ обвинява Кацаров в манипулативни внушения, криейки се зад грижата за болните деца.

Медици от болница „Лозенец” ще излязат на протест пред Здравното министерство

„В медийните си изяви министърът упорито нарича МБАЛ „Лозенец“ „Правителствена болница“, каквато дружеството от години не е, и се опитва да си играе с емоциите на хората, наричайки болните деца „дечицата“, но зад тези манипулативни внушения се крие не искрена загриженост за здравето на децата, а целта е унищожаването на работеща болница, изграждана с години“, се казва в позицията.

От университета също така остро поставят въпроса и за бъдещето на пациентите, които получават помощ в „Лозенец“:

„МБАЛ „Лозенец“ предоставя специализирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени граждани срещу направление за съответния специалист. Много граждани са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия лекар към МБАЛ „Лозенец“. Какво ще стане с всички тези пациенти?“

СУ подчертава, че превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невъзможно и за това има много аргументи.

С прекратяването на МБАЛ „Лозенец“ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на практика и без препoдаватели.

При преобразуването на болница „Лозенец“ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния към момента академичен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово определения академичен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да функционира и получената акредитация за обучение на студенти може да бъде отнета.

„Дори многопрофилният характер на болницата да се запази, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма как да продължи да функционира като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, тъй като студентите не могат да усвоят необходимите знания в болница, специализирана единствено в лечение на деца. Същото важи за обучението на медицинските специалисти, провеждано в МБАЛ „Лозенец“, и за научните изследвания на лекарите-преподаватели“, се казва в позицията на университета.

Прекратяването на МБАЛ „Лозенец“, последствията за Медицинския факултет и ответните действия на Софийския университет ще бъдат обсъдени на заседанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 г..

„При предишното посегателство преди три години срещу учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет обяви протестна готовност, но разумът у управляващите надделя, преди да се стигне до ефективен протест. Трябва ли всеки път да стигаме до сблъсък, за да спрем необмислените атаки и лобизма?“, припомнят още от СУ.
БГНЕС