Недоволството е заради решението да се влее дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев"
Протестно шествие на медици от болница "Лозенец" и студенти от Медицинския факултет към Софийския университет "Св. Климент Охридски" се отправи от Министерството на здравеопазването към парламента. Шествието е водено от няколко линейки с включени сирени. Те поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров пред здравното министерство.

БГНЕС

Протестиращите се събраха в 11.00 часа пред министерството заради несъгласието си с решението на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров да влее дружеството на болница "Лозенец" в дружеството на Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф. Иван Митев". Медиците поискаха оставката на министъра.

СУ няма да се съгласи със закриването на „Лозенец“

Лекарите и медицинските сестри изразиха притеснението си, че ще останат без работа, както и че капацитетът на болницата е недостатъчен, за да поеме още около 150 легла от детската болница. По думите им никой официално не ги е предупредил за предстоящите промени.

БГНЕС

Според д-р Огнян Шаламанов, ръководител на трансплантационната програма на болница "Лозенец" ще бъдат прекратени и трансплантациите. Остава неясно бъдещето на студентите от факултета, които използват болницата за научна база.

БГНЕС

Медиците протестираха и пред сградата на Министерския съвет, където за кратко движението на автомобили беше блокирано.

БГНЕС

Медиците разговаряха пред парламента с председателя на Парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов, който ги покани на разговор следващата седмица. Иванов заяви пред протестиращите, че следващата седмица ще има извънредно заседание на парламента и се очаква да има редовен министър на здравеопазването.

БГНЕС

БТА